Οικονομία

Χρηματοδότηση 285 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη “πέφτουν” σήμερα οι υπογραφές για τη χρηματοδότηση 285 εκατ. ευρώ σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ πραγματοποιεί ταξίδι αστραπή στην Ελλάδα προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση με τις ελληνικές εταιρείες για τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων. Οι συμφωνίες αφορούν ουσιαστικά τις δεύτερες δόσεις  των δανειακών συμβάσεων για έργα που είχαν αποφασιστεί το 2014: 110 εκατ. για τη ΔΕΗ, 70 και 65 για ΑΔΜΗΕ, 40 για ΔΕΣΦΑ. 

Ειδικότερα:
-το 2014  χορηγήθηκαν 80 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων.

-70 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν ως πρώτη δόση από μια χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους 140εκατ. ευρώ προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματός του στον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης, τη σύνδεση Νέα Μάκρη-Πολυπόταμος και μια σειρά μικρότερων έργων μεταφοράς. Το δάνειο αναμένεται να συμβάλει στην ενσωμάτωση νέων πηγών παραγωγής στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να ενισχυθεί η δυναμικότητα μεταφοράς και να αυξηθεί η αξιοπιστία της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

-65 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν στον ΑΔΜΗΕ ως πρώτη δόση από μια συνολική εγκεκριμένη πίστωση ύψους 130 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της σύνδεσης των κύριων κυκλαδικών νήσων Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου με το διασυνδεδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η σύνδεση θα πραγματοποιηθεί μέσω υποβρύχιων καλωδίων 150 ΚV. Χάρη στο έργο, η ηλεκτρική ενέργεια που σήμερα παράγεται τοπικά από πετρέλαιο θα αντικατασταθεί από ενέργεια παραγόμενη από πολύ φθηνότερες και λιγότερο ρυπογόνες μονάδες του ηπειρωτικού δικτύου. Θα ευνοήσει επίσης την ανάπτυξη πρόσθετου δυναμικού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, που σήμερα, λόγω της κατάστασης απομόνωσης, είναι περιορισμένη για τεχνικούς λόγους.

-40 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε., για την επέκταση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα. Η επένδυση έχει σκοπό να αυξήσει τη δυναμικότητα παραλαβής φορτίων, αποθήκευσης και αεριοποίησης και περιλαμβάνει την κατασκευή μιας τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης, την αναβάθμιση των θαλάσσιων εγκαταστάσεων, την εγκατάσταση πρόσθετου κρυογονικού εξοπλισμού και τη βελτίωση του μετρητικού συστήματος. Αυτή η χρηματοδότηση για τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ Ρεβυθούσας αποτελεί συνέχεια δανείου ύψους 23 εκατ. που είχε χορηγήσει η ΕΤΕπ το 2006. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία