Ελλάδα

ΕΒΕΑ: Τι ζητά από τα κόμματα για την ανάπτυξη της οικονομίας

evea708.jpg?itok=wpZVxFSFO πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος. Φωτογραφία:(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Με υπόμνημα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών παρουσιάζει τις θέσεις του και ζητά από τα κόμματα να τοποθετηθούν με σαφείς δεσμεύσεις σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της οικονομίας.

 Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ, Κωνσταντίνος Μίχαλος τονίζει ότι  «η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους, μιας συμφωνίας που να βασίζεται στη σημερινή πραγματικότητα της οικονομίας μας, αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, αλλά και να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει. Εάν η διαπραγμάτευση αποτύχει, η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε οδυνηρές επιλογές». 

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο η οικονομία, αλλά πρωτίστως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν αντέχει άλλες περιπέτειες. Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά: « Οι  μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να στηριχθούν σε πειραματισμούς και νεφελώδεις υποσχέσεις. Θέλουν καθαρά λόγια, καθαρές λύσεις, πρόοδο και όχι οπισθοδρόμηση. Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις από τα πολιτικά κόμματα σε αυτή την προεκλογική περίοδο για το πώς θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να στηρίξει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο»

Με το υπόμνημα, η επιμελητηριακή κοινότητα παρουσιάζει τις θέσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας και προτείνει:
– Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος.
– Διαμόρφωση σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης.
– Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα. Με συντελεστή 15% στο σύνολο των φορολογητέων κερδών για τα νομικά πρόσωπα, αναβάθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ως προς τα πρόστιμα και τους ελέγχους, σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ, απαλλαγή από ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ως 25.000 ευρώ και ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων.
– Τολμηρό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και θέσπιση κινήτρων προς επιχειρήσεις και καταναλωτές, για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύνδεση αποτελεσμάτων με μείωση των φορολογικών συντελεστών.
– Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014- 2020.
– Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής.
– Στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
– Επίσπευση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Τέλος, το Επιμελητήριο σημειώνει ότι τα κόμματα οφείλουν να εξηγήσουν πώς θα στηρίξουν την ανάπτυξη, με δεδομένο ότι, είτε με μνημόνιο είτε χωρίς, η επιλογή των άφθονων και φθηνών δανεικών για το κράτος δεν υπάρχει πια και να τοποθετηθούν με σαφείς δεσμεύσεις και προτάσεις, σε συγκεκριμένα θέματα:
– Θα προωθήσουν μια ανάπτυξη που θα εκπορεύεται από το κράτος ή από έναν υγιή ιδιωτικό τομέα;
– Θα επιδιώξουν την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετα έσοδα για κράτος και ασφαλιστικά ταμεία;
– Με ποιες δράσεις θα στηρίξουν την καινοτόμο μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ώστε να αποκτήσει προοπτική η νέα γενιά και να δημιουργηθούν νέοι εργοδότες;
– Με ποιες δράσεις θα περιοριστούν οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί και οι αγκυλώσεις, πώς θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση;
– Με ποια φορολογική πολιτική θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας; Με ένα σταθερό και ανταγωνιστικό καθεστώς, που θα λειτουργεί ως εργαλείο ανάπτυξης ή με τη φορολογία ως «λύση» για να καλύπτονται οι μαύρες τρύπες που δημιουργούνται λόγω λανθασμένων πολιτικών επιλογών;

 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα