Πολιτική

Εκλογές 2023: Τα «κάστρα», οι προκλήσεις και οι δημοσκοπήσεις – Η Κρήτη αφετηρία για τον μαραθώνιο Μητσοτάκη

Η σημειολογία στην πολιτική είναι καμιά φορά το παν. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει αυτή την προεκλογική εκστρατεία που θα έχει κατάληξη την κάλπη της 21ης Μαϊου από την πατρογονική γη των Χανίων, με μια μεγάλη για τα δεδομένα της περιόδου συγκέντρωση φίλων της ΝΔ.

Σε έναν νομό που, παρά τις προσπάθειες και το κύμα υπέρ της ΝΔ, δεν βάφτηκε ούτε το 2019 γαλάζιος, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από χθες έναν μαραθώνιο τεσσάρων εβδομάδων με έναν διττό στόχο: αφενός να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο ευρύ το προβάδισμα της ΝΔ στα λεγόμενα «κάστρα» της και αφετέρου να διατηρήσει τα κεκτημένα σε νομούς που η ΝΔ κέρδισε οριακά ή να κάνει και την ανατροπή όπου μπορεί. Η Κρήτη, για παράδειγμα, προσφέρει ευκαιρίες στη ΝΔ να κερδίσει κάποιον νομό, με δεδομένη την άνοδο του ΠΑΣΟΚ που κατά τόπους «κόβει» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αν τα Χανιά είναι μια δύσκολη περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει το μήνυμα ότι ο χάρτης μπορεί και πάλι να βαφτεί γαλάζιος στις 21 Μαΐου, εξ ου και επιμένει στην τακτική των σκληρών διλημμάτων και της άμεσης σύγκρισης των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΝΔ με αυτά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα εκλείψουν οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Και σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον που θα γίνεται διαρκώς ολοένα και πιο περίπλοκο, η Ελλάδα χρειάζεται καθαρό ορίζοντα στη διαδρομή της και καθαρή λύση στην κορυφή της. Πολύ περισσότερο όταν οι αντίπαλοί μας δεν έχουν αρχές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας στη γραμμή του αφηγήματος σταθερότητας που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του για την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, επιμένει και θα επιμένει στην προβολή της προοπτικής «κυβέρνησης τερατογένεσης» μετά τις πρώτες κάλπες, βάζοντας στην εξίσωση και την προοπτική μονιμοποίησης της απλής αναλογικής. «Θέλω να το φανταστείτε λίγο, μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Βαρουφάκη, ο ίδιος Βαρουφάκης που τώρα λέει πάλι ότι θα ξανακλείσει τις τράπεζες, με Πρωθυπουργό Τσίπρα και με αντάλλαγμα τη μονιμοποίηση της απλής αναλογικής. Ένας δικός τους διπλός στόχος, που συνιστά όμως έναν διπλό όλεθρο για την Ελλάδα. Ένα ενδεχόμενο, όχι πολύ πιθανό, αλλά υπό προϋποθέσεις υπαρκτό. Ένας τρόπος μόνο υπάρχει να αποτραπεί: Ισχυρή Νέα Δημοκρατία, καθαρή νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες στη λογική του σπριντ, με αλλεπάλληλες περιοδείες και σε κάστρα, αλλά και σε «προβληματικές» περιοχές. Σήμερα θα είναι στο Ρέθυμνο, όπου η ΝΔ έχασε το 2019 για 200 ψήφους. Τη Δευτέρα μιλά στο Αιγάλεω, την Τρίτη επισκέπτεται τη Βοιωτίας, έναν αγροτικό νομό-βαρόμετρο, την Τετάρτη παρουσιάζεται το πρόγραμμα της ΝΔ και ακολουθεί περιοδεία την Πέμπτη σε Καβάλα και Ξάνθη, ένα νομό-κάστρο και μια περιοχή που η ΝΔ έχασε το 2019 αντιστοίχως.

Ανοίγει η ψαλίδα

Στο μεταξύ, σε έρευνα της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής, η ΝΔ εμφανίζεται να ανοίγει ελαφρώς την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην εκτίμηση ψήφου να προσεγγίζει το 34%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται στην εκτίμηση ψήφου με 6,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας 33,8% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,9%. Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 10,3% ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,3%. Ακολουθεί το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 5,4% και η Ελληνική Λύση με 4,9%. Την ίδια ώρα το κόμμα «Έλληνες» του Κασιδιάρη εξακολουθεί να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις και συγκεντρώνει 4,2%. Η εικόνα της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας, με το κυβερνών κόμμα να μαζεύει όλο και περισσότερο τις απώλειες λόγω της τραγωδίας των Τεμπών.

Την ίδια ώρα σταθερή εμφανίζεται και η αξιολόγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς το 38% των ερωτηθέντων έχουν θετική γνώμη με το 54% να τον κρίνει αρνητικά. Από την άλλη πλευρά το 23% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τον Αλέξη Τσίπρα και αρνητικά το 71%. Παράλληλα, με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η Metron Analysis είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κυβέρνηση αυτοδυναμίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς και το σενάριο μιας τρικομματικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ 25 δεν συγκεντρώνει το περίπου απαιτούμενο 46%, ούτε, βεβαίως, και ένα ενδεχόμενο σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική