Πολιτική

Εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι μονομάχοι, οι… άλλοι και τα δύσκολα

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διπλή εκλογική συντριβή και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα κατεστραμμένο κόμμα. Και ένα κόμμα που έχει καταστραφεί δεν μπορεί να γίνει όπως ήταν πριν. Ούτε και οι «νεκροί» του (προτέρα ηγεσία και χαμένοι ψηφοφόροι) μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση την απλή αυτή αλήθεια δεν την είχαν συνειδητοποιήσει και συνέχιζαν ωσάν να μην είχε συμβεί τίποτε, περιμένοντας να έρθει η βάρδια της Εφης Αχτσιόγλου για να αναλάβει το κόμμα. Μέχρι που ήρθε ο άνθρωπος από το πουθενά, ο Στέφανος Κασσελάκης, για να τους τη θυμίσει. Και μάλιστα με δραματικό -για τους κομματικούς απαράτσνικους- τρόπο.

Πλέον, εάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων ο εκείθεν του Ατλαντικού «εισβολέας» μπορεί να εκπορθήσει το κάστρο της Κουμουνδούρου και να γίνει αυτός ο φεουδάρχης της Αριστεράς! Απίστευτο κι όμως αληθινό. Χωρίς κανένα κομματικό ή κοινωνικοπολιτικό ένσημο μπορεί να γίνει ο «ιδιοκτήτης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά μόνο σε περιοδικά επιστημονικής φαντασίας όπου πρωταγωνιστούν ούφο μπορούν να συμβούν. Να όμως που συμβαίνουν. Στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στη μετά Τσίπρα εποχή.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι χρειάστηκαν μόνο 20 ημέρες για να έρθουν τα πάνω κάτω. Και ο λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι ο Κασσελάκης κέρδισε τη μάχη των ανά την επικράτεια καφενέδων.

Ολοι όσοι μετέχουν στη δημόσια συζήτηση ασχολούνται με αυτόν. Οπως στις εθνικές εκλογές στα καφενεία όλοι συζητούσαν για τους νέους φόρους που θα βάλει ο Τσίπρας αν αναλάβει την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να χάσει με 20 μονάδες από τον Μητσοτάκη, έτσι και τώρα στα καφενεία, στο Διαδίκτυο, στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα όλοι, μα όλοι, συζητούν για τον νέο σταρ, για τις δηλώσεις που κάνει και για τα βίντεο που ανεβάζει. Αχτσιόγλου, Παππάς, Τζουμάκας, Τσακαλώτος δεν υφίστανται στα καφενεία και στις ταβέρνες, εκεί δηλαδή που παίζονται οι εκλογές είτε είναι βουλευτικές, είτε κομματικές.

Μόνο οι σκληροί κομματικοί, οι σταυρομαζώχτρες των μηχανισμών, ασχολούνταν μαζί τους και πρωτίστως για τα «κουκιά» που θα λάβουν οι υποψήφιοι αρχηγοί και αν ο Τσακαλώτος θα είναι πάνω από τον Παππά ή το αντίστροφο. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ασχολούνταν με τα πίτουρα και ήρθε η κότα και τους έφαγε.

Πριμοδότηση

Το αξιοπερίεργο είναι ότι όχι μόνο υποτίμησαν τον εκλεκτό του Πολάκη, αλλά και φρόντιζαν με κάθε τρόπο να τον πριμοδοτούν αφού ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο ετεροπροσδιορίζονται σε σχέση με αυτόν. Περισσότερο απαντούσαν, απέρριπταν ή ασκούσαν κριτική σε όσα εξήρχοντο από το έρκος των οδόντων του Κασσελάκη και λιγότερο έλεγαν τι πρόκειται να αλλάξει υπό την ηγεσία τους στο πολιτικό σύστημα και τον δημόσιο βίο. Επαναλάμβαναν μονότονα τις αλλαγές που θα κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εγώ θα φτιάξω «κόμμα δομών», έλεγε η Αχτσιόγλου. Εγώ θέλω «κόμμα μελών», αντέτεινε ο Παππάς. Και ο Τσακαλώτος συμπλήρωνε: εμένα μου αρέσει ένα «κόμμα αριστερών». Μάλιστα ήταν τόσο απορροφημένοι στον μικρόκοσμό τους που μόνο τις τελευταίες ημέρες κατάλαβαν ότι έπρεπε να έχουν αναπροσαρμόσει την τακτική τους για να αντιμετωπίσουν τον Στέφανο τον ξενιστή. Ηταν όμως αργά.

Ο Στράτος Φαναράς με τη δημοσκόπηση της Merton Analysis επιβεβαίωσε αυτό που τις προηγούμενες ημέρες ήταν κοινός τόπος στα δημοσιογραφικά γραφεία και τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών: η υποψηφιότητα Κασσελάκη αποκτά δυναμική και η διαδοχή του Τσίπρα από «υγιεινός περίπατος» της Αχτσιόγλου έχει γίνει ντέρμπι -και μάλιστα δύο γύρων- ανάμεσα στην Εφη και τον Στέφανο.

Πλέον τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των εκλεκτόρων. Τα νέα μέλη, που γράφτηκαν μέσω του iSYRIZA, δεν είναι πολλά. Μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με τις επίσημες κομματικές πηγές, ήταν περίπου 1.600 και όχι 6.000-7.000 που έλεγαν διάφοροι.

Παρά τα όσα λέγονται ουδείς ξέρει ποιον τελικά θα ευνοήσει η αυξημένη συμμετοχή. Οι μεν του Κασσελάκη λένε «εμάς», οι δε της Αχτσιόγλου «την Εφη». Αυτοί που δεν θέλουν τον Κασσελάκη λένε ότι τις τελευταίες ώρες «είναι αρκετοί οι σύντροφοι που θα σηκωθούν από τον καναπέ και θα πάνε να ψηφίσουν για να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι αντίστοιχο με τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ». Αυτοί που θέλουν τον Κασσελάκη λένε «η πλειοψηφία όσων εγγραφούν νέα μέλη θα ψηφίσει τον Στέφανο, ενώ θα τον ψηφίσουν και πάρα πολλοί από τα παλιά μέλη». Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο πλευρές εκφράζουν την επιθυμία τους αφού κανείς δεν ξέρει πόσα θα είναι τελικά τα νέα μέλη, ούτε και πώς θα μοιραστούν τα παλιά.

Και όσο δεν έχουμε δεδομένα περισσεύει το… σότο περγαμότο των σπερμολόγων. Εικασίες και μόνο εικασίες πλανώνται πάνω από την Κουμουνδούρου. Και μόνο αργά το βράδυ της Κυριακής θα μάθουμε πόσες ψήφους πήραν οι πέντε υποψήφιοι, ποιος/α προηγείται και ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους δύο πρώτους. Τότε θα μπορέσουμε να πιθανολογήσουμε και με ακρίβεια ποια ή ποιος θα εκλεγεί. Αν θα είναι η Αχτσιόγλου ή ο Κασσελάκης αφού, εκτός δραματικού απροόπτου, ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο θα παιχτεί η εκλογή.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική