Οικονομία

Έξοδος από τα capital controls και ρύθμιση χρέους το «αφήγημα» για να περάσουν τα νέα μέτρα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Την επιστροφή στην ομαλότητα προβάλλει πλέον η κυβέρνηση, για να μπορέσει να περάσει τις συμπληγάδες των επώδυνων μέτρων που έχει μπροστά και να φτάσει ως την άνοιξη του 2016 στο «ξέφωτο» της τελικής αξιολόγησης και των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε χθες το μήνυμα πως οι τραπεζικοί περιορισμοί θα χαλαρώσουν, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Η έξοδος από τα capital controls, αντί για την έξοδο από το Μνημόνιο, είναι πλέον το νέο «αφήγημα» της κυβέρνησης, στο οποίο βαδίζει ήδη, ενόψει της διαπραγμάτευσης.
 
Ωστόσο αντιφατικά είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφει μία «μακρά» διαδικασία αξιολόγησης, ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο βελτίωσης της ελληνικής Οικονομίας, ως ικανή συνθήκη για να καταστεί το χρέος βιώσιμο… από μόνο του χωρίς «κούρεμα»!

Σε συνέντευξή του μάλιστα στην εφημερίδα South China Morning Post, ο κύριος Ρέγκλινκ υποστήριξε πως «το επίπεδο του χρέους από μόνο του δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία» και πως «το βάρος του ελληνικού χρέους είναι πολύ χαμηλότερο από όσο δείχνει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ. Είναι κάπως συγκρίσιμο με την Ιαπωνία, που έχει χρέος σχεδόν 250% του ΑΕΠ, αλλά προφανώς η Ιαπωνία δεν έχει πρόβλημα εξυπηρέτησής του, επειδή τα επιτόκια είναι πολύ, πολύ χαμηλά» όπως αυτά που προσφέρει η ΕΕ στη χώρα μας.
 
Επιπλέον, ο κ. Ρέγκλινγκ καταφέρεται κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως «είδαμε ότι η ανάπτυξη επανήλθε πέρυσι με την εφαρμογή των σωστών πολιτικών αλλά φέτος διεκόπη επειδή η νέα κυβέρνηση για 6 με 7 μήνες αντέστρεψε κάποιες απ’ τις μεταρρυθμίσεις και η χώρα επέστρεψε στα προβλήματα». Εκτίμησε πάντως πως η Ανάπτυξη μπορεί να επανέλθει «με τις σωστές μεταρρυθμίσεις».
 
Με τα δεδομένα αυτά πάντως οι δανειστές αναμένουν ότι η κυβέρνηση μέσα σε ένα μήνα θα έχει «κλείσει» καυτά μέτωπα όπως:
 
1. Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

2. Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο.

3. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

4. Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ).

5. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

6. Η δημιουργία της ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο κ. Ντάισελμπλουμ.

7. Η δημιουργία της νέας ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων.

8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.

9. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

10. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων (π.χ. μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές).

 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία