Οικονομία

Γερμανία: Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι πολιτικοί της χώρας μετά την παραίτηση Βαρουφάκη

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η είδηση της παραίτησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία το πρωί της Δευτέρας προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Ο Αντρέας Σόιερ γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) – το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ – επέκρινε σφοδρά τον Βαρουφάκη για την πολιτική που ακολουθούσε.

«Άναψε μια μεγάλη φωτιά στην Ευρώπη και τώρα παρακολουθεί με το σπίρτο στο χέρι», έγραψε ο Σόιερ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Νιλς Άνεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Ο Άνεν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB ότι είναι ένα μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη ξανά για σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Ο λόγος είναι ένα όργανο της πολιτικής. Και ο λόγος του κύριου Βαρουφάκη είχε σπάσει πολλές πολλές πορσελάνες. Θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι θα συνεχίζαμε τις διαπραγματεύσεις μαζί του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν μπόρεσε να κρατήσει τις υποσχέσεις του και το πλήρωσε με την παραίτησή του, εκτίμησε ο υπεύθυνος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής του SPD Κάρστεν Σνάιντερ μιλώντας στο ZDF.

Ένας νέος υπουργός ίσως να είναι πιο αξιόπιστος, πρόσθεσε. Εξάλλου ο Σνάιντερ σημείωσε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να φανούν διατεθειμένοι να δεχθούν μεταρρυθμίσεις και να σταθεροποιήσουν τη χώρα.

Πάντως ο Γερμανός πολιτικός εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το αν η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. Η παραίτηση δεν είναι τόσο σημαντική, εκτίμησε. Αποφασιστικής σημασίας είναι η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαουχ του CDU εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος μετά την παραίτηση του Έλληνα υπουργού. «Ίσως να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μπόσμπαουχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Πάντως πρόσθεσε ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. «Πιο αποφασιστικής σημασίας είναι το πολιτικό περιεχόμενο και λιγότερο τα πρόσωπα», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία