SelectedΠολιτική

Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει βυθισμένη στις αυταπάτες της, η Ελλάδα γυρίζει χρόνια πίσω

αυταπατηΗ Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα συνεχίζει να λέει κατά συρροήν ψέματα, επιχειρώντας να κάνει  το μαύρο άσπρο. Εν μέσω πανηγυρισμών, φέρνει το τέταρτο συμπληρωματικό Μνημόνιο , το δεύτερο δικό της μέσα σε λίγους μήνες, ενώ λόγω της μηδενικής της αξιοπιστίας, υποχρεώνεται να αποδεχθεί έναν πρόσθετο ειδικό μηχανισμό επιπλέον μέτρων, τον λεγόμενο «κόφτη», για να κερδίσει μια γενικόλογη και αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον. Υποστηρίζει δε πως η ρύθμιση χρέους από μόνη της είναι αρκετή για οριστική έξοδο από την κρίση. Η κρίση όμως και η ανεργία αντιμετωπίζεται πρωτίστως με εμπιστοσύνη και επενδύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να έρθουν από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει με αλλεργία ό, τι δημιουργεί ανάπτυξη και νέες δουλειές. Η ανάπτυξη προϋποθέτει εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, λιγότερους, όχι περισσότερους φόρους και χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες.

  • Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι κατάφερε να κλείσει την αξιολόγηση και να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος ισχυριζόμενη ότι δε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι η αξιολόγηση δεν έκλεισε χθες και πέρα από τα επώδυνα μέτρα που έχει ψηφίσει μέχρι τώρα, κυρίως με την ψήφιση του νόμου για το ασφαλιστικό το περασμένο Σαββατοκύριακο, έρχονται επιπλέον μέτρα μέχρι τις 24 Μαΐου.
  • Για να κλείσει η αξιολόγηση, θα πρέπει να ψηφιστούν ακόμα πρόσθετοι έμμεσοι φόροι 1,8 δισ ευρώ, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αλλά και φόροι σε πετρέλαιο, κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ, ανεβάζοντας το σύνολο των μέτρων που θα έχουν ψηφιστεί στα 9 δισ ευρώ.
  • Θα πρέπει επίσης να ψηφιστεί πρόσθετος μηχανισμός περικοπών μισθών και συντάξεων εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι.
  • Θα πρέπει ακόμα, να ψηφιστεί νόμος που να επιτρέπει την πώληση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
  • Θα πρέπει επίσης, να ιδρυθεί το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που μέχρι σήμερα, εμποδίζονται από τους ίδιους τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αντλούσαν επί χρόνια πολιτικό κεφάλαιο βασιζόμενοι στην ονομαστική μείωση του χρέους. Σήμερα πανηγυρίζουν ότι μετά το χθεσινό Eurogroup άνοιξε η συζήτηση για το χρέος. Η ρύθμιση του χρέους όμως παραπέμπεται για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018, ενώ κατηγορηματικά αποκλείεται κάθε σκέψη για κούρεμα του χρέους.
  • Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει ήδη περικοπεί από το 2012 και μάλιστα κατά 130 δις ευρώ, χωρίς όμως αυτό να είναι από μόνο του αρκετό για οριστική έξοδο από την κρίση.
  • Ακόμα και τώρα, δεν έχει ξεκινήσει καμία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος παρά μόνο μια γενικόλογη, μπερδεμένη και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση. Με άλλα λόγια: Βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον.
  • Ενώ η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για το συμπληρωματικό, τέταρτο Μνημόνιο και την αναμενόμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου ξέχασε να πει ότι, εξαιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης ολοκλήρωσης αυτής της αξιολόγησης, η εσωτερική στάση πληρωμών διευρύνεται και διογκώνεται.
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ανήλθαν στα 5,6 δις ευρώ τον Μάρτιο του 2016, από 4,7 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015 και 3,1 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014. Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 2,5 δις ευρώ ή κατά 81% από το τέλος του 2014! Αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τότε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 6,7 δις ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή κατάφερε σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, να υπερδιπλασιάσει τα ποσά που στερεί από την αγορά με την εσωτερική στάση πληρωμών, εμποδίζοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης και οδηγώντας την αγορά σε ασφυξία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected