Πολιτική

Η μάχη για την «γαλάζια» λίστα του Βορρά

Oυρές υποψηφίων σχηµατίζονται το τελευταίο διάστηµα έξω από τα γραφεία της Ν.∆. στην οδό Μιχαήλ Καλού, αριθµός 6 στην περιοχή της ∆υτικής Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου µε φόντο τον σιδηροδροµικό σταθµό της πόλης βρίσκεται η έδρα του «γαλάζιου» στρατοπέδου. Το κλίµα θυµίζει σχολιάζουν στελέχη του κόµµατος στη συµπρωτεύουσα λίγο από 2004, όταν η Ν.∆. ετοιµαζόταν να γίνει κυβέρνηση.

Με τους µνηστήρες για τις λίστες να αυξάνονται και να πληθύνονται. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ακόµη και αν επιβεβαιωθούν οι πιο µετριοπαθείς σηµερινές προβλέψεις, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα αυξήσει κατά 30% τις έδρες που κατείχε στη Βουλή στις δύο εκλογικές περιφέρειες του νοµού. Από 4 που διαθέτει σήµερα στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της συµπρωτεύουσας σε 6 και από 2 σε 3 στη Β’ Θεσσαλονίκης. Σύνολο 9 αντί 6 που είναι σήµερα οι βουλευτές της Ν.∆., δηλαδή οι Κώστας Καραµανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Ελενα Ράπτη (όλοι εκλέγονται στην Α’) και Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης στη Β’. Ενδεικτικά είναι και τα νούµερα.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης η Ν.∆. είχε συγκεντρώσει στις δεύτερες εκλογές του 2015 25,3%. Αν λοιπόν καταφέρει να ξεπεράσει το 31,25% εξασφαλίζει τις 5 έδρες και διεκδικεί µε αξιώσεις την 6η, ενώ αν ξεπεράσει το 37,7% µπορεί να εξασφαλίσει και την 7η έδρα. Πιο σαφή φαίνονται τα πράγµατα στη Β’ Θεσσαλονίκης, που θεωρείται ένα από τα προπύργια της Ν.∆. στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι «γαλάζιοι» την εποχή του Κώστα Καραµανλή είχαν πλησιάσει το 50%. Το 2015 περιορίστηκαν στο 29,5% και αν καταφέρουν να αυξήσουν το ποσοστό τους κατά 4 µονάδες εξασφαλίζουν την τρίτη έδρα. Πολλοί και οι ενδιαφερόµενοι για την 20µελή εκλογική λίστα. Στην Α’ Θεσσαλονίκης, εκτός από τους τέσσερις βουλευτές (Καραµανλής, Γκιουλέκας, Καλαφάτης και Ράπτη) που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, µια θέση στη λίστα φέρονται ότι θα έχουν οι πολιτευτές του 2015 Στράτος Σιµόπουλος, Βενιαµίν Καρακωστάνογλου, Αννα Ευθυµίου, Αντώνης Σαµαράς και, αν το επιθυµούν, οι Σύνθια Σάπικα και Τζελίνα Μακραντωνάκη.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι Γιώργος Ορφανός και Παναγιώτης Κοκκόρης, ενώ εκτός λίστας θα είναι οι ∆ηµήτρης Σταµάτης, Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος µετακοµίζει στο Κιλκίς, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος δήµαρχος, αλλά και η Χριστίνα Ταχιάου, που δεν ενδιαφέρεται, ενώ η Κατερίνα Μάρκου φαίνεται ότι θα µετακοµίσει σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Μικρό ενδιαφέρον δείχνει ο πολιτευτής ∆ηµήτρης Πανοζάχος, ενώ όλα «ανοιχτά» είναι για τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Θανάση Εξαδάκτυλο, και τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Θανάση ∆εβλιώτη. Θέση στη λίστα µπορεί να διεκδικήσουν και οι πολιτεύτριες Μαρία Μήτσιου, Αννα Κουκουδέα, Μαρία Προκοπίδου, Πηνελόπη Σερδάρη και Αντζελα Φίλου.

Στο… «νέο αίµα» εντάσσονται οι ωραίες Αφροδίτη Λατινοπούλου, Ελένη Φύκα, Σοφία Αλατζά, Μαρία Καρατενίζη και Κατερίνα Σταµούλη, οι δηµοτικοί σύµβουλοι ∆ηµήτρης Κούβελας -που το σκέφτεται σοβαρά- και Σωκράτης ∆ηµητριάδης, ο περιφερειακός σύµβουλος Βασίλης Γάκης και ο προερχόµενος από το Ποτάµι, Φάνης Ουγγρίνης. «Νέο αίµα» θεωρούνται και οι προερχόµενοι από το Μητρώο Στελεχών, Γιάννης Παπαγεωργίου και ∆ιαµαντής Γκολιδάκης, καθώς και η «µητσοτακική» Βίκυ Νάκου, που κινούνται ήδη σε προεκλογικούς ρυθµούς.

Εσχάτως ακούγονται τα ονόµατα του πρώην πρύτανη του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, Αχιλλέα Ζαπράνη, του πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, του ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, αλλά και του πρώην γραµµατέα της Ν.∆. Ανδρέα Παπαµιµίκου, ο οποίος αναζητεί τρόπο επιστροφής στην πολιτική. Στα βαριά νέα ονόµατα που διεκδικούν εκλογή µε την πρώτη και σε πολύ υψηλές θέσεις είναι αυτό της εκπροσώπου Τύπου, Μαρίας Σπυράκη, που, όπως όλα δείχνουν, θα δοκιµάσει την τύχη της στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Συνωστισμός
Συνωστισµός και στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου η λίστα θα περιλαµβάνει 12 υποψήφιους. Ποια ονόµατα θα συµπεριληφθούν; Σίγουρα οι δύο βουλευτές, Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ο ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, που το 2015 είχε αναδειχτεί τρίτος σε σταυρούς, ενώ από τις τέσσερις γυναίκες που είχαν συµµετάσχει στο ψηφοδέλτιο η µόνη που κινείται έντονα είναι η Ανατολή Κωνσταντινίδου, η οποία θα συµπεριληφθεί µε βεβαιότητα εκ νέου στις υποψηφιότητες.

Από τα νέα ονόµατα φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς, ο δήµαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος πρόσφατα οριστικοποίησε την απόφασή του να διεκδικήσει εκλογή στη Βουλή, ο Κώστας Ευθυµίου, που και αυτός προέρχεται από το Μητρώο Στελεχών, καθώς και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης, που προέρχεται από τους ΑΝ.ΕΛ. και ακούγεται έντονα ότι θα είναι στη λίστα της Ν.∆. Θέσεις διεκδικούν ακόµη ο Πάρις Τσογκαρλίδης, ο Κώστας Φωτίου, ο Λάµπρος Καούδης και ο Κώστας Ανεστίδης, καθώς και οι υποψήφιες του 2015 Ολγα ∆ηµητριάδου, Κατερίνα Λυρούδη και Αννα Νικολή. Επίσης, σενάρια θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται «ευρωπαϊκή ενίσχυση» του ψηφοδελτίου µε τις υποψηφιότητες του Θοδωρή Ζαγοράκη (που ακούγεται και για την Α’ Θεσσαλονίκης) ή του ανεξάρτητου πλέον ευρωβουλευτή (εκλεγµένου µε τον ΣΥΡΙΖΑ) Κώστα Χρυσόγονου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/9/2018

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική