Επώνυμα

Μύθοι και αλήθειες για τη στήριξη του Πολιτισμού

Γράφει ο Χάρης Τσούλας, Συντονιστής Λαογραφίας της Γραμματείας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ 

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας ακούγαμε πολύ συχνά την άποψη πως «η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν επενδύει στον Πολιτισμό», «η Κυβέρνηση της ΝΔ δε στηρίζει, δεν αγαπά τον Πολιτισμό» και άλλα παρόμοια.

Συνθήματα που ανακινούνταν είτε από άγνοια, είτε από μεμονωμένους, κυρίως για λόγους στείρας αντιπολίτευσης. Συνθήματα που έβρισκαν «ευήκοα ώτα» σε μερίδα πολιτών, κυρίως λόγω έλλειψης πλήρους ενημέρωσης. Μπορεί η συνθηματολογία να υποκαθιστά την αλήθεια για λίγο καιρό, επειδή είναι θορυβώδης. Όταν όμως έρχεται η τεκμηριωμένη απάντηση, η κενή επιχειρημάτων συνθηματολογία σιωπά.

Πιο συγκεκριμένα, με ανάρτησή του λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο καθ ύλην αρμόδιος πρ. Υφυπουργός Πολιτισμού με χαρτοφυλάκιο για το Σύγχρονο Πολιτισμό κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, διέψευσε 10 μύθους αναφορικά με το τι συνέβη την τετραετία 2019-2023, παραθέτοντας πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα:

Για το ότι «η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν επενδύει στον Πολιτισμό»: To 2016 o τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν λίγο παραπάνω από τα 280 εκατομμύρια ευρώ και το 2019 λίγο παραπάνω από 300. Το 2023 ανήλθε στα 340 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει αύξηση 11,5%,μαζί με 600 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το ότι «η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιδοτεί τον Πολιτισμό»: To 2019 οι επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ σε ΑΜΚΕ, σωματεία κλπ. κινούνταν στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το 2019-2023 ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για ουσιαστικό υπερδιπλασιασμό!

Για το ότι «η ανεργία στον πολιτιστικό κλάδο αυξήθηκε επί ΝΔ»: To 2019 οι απασχολούμενοι στον κλάδο του Πολιτισμού έφταναν κάτι λιγότερο από τους 130.000. Το 2021 προσέγγισαν τους 145.000 (αύξηση 11,6%),, όλα σύμφωνα με πηγές από την Eurostat και μάλιστα στο επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας!

Για το ότι «οι ηθοποιοί δεν βρίσκουν δουλειά επί ΝΔ»: Από πηγές του ΠΣ «Εργάνη», οι εργαζόμενοι ηθοποιοί ήταν λιγότεροι από 5000. Το 2022 έφτασαν τους 5400, που συνεπάγεται αύξηση 8,2% (όπως και αύξηση στις ημέρες απασχόλησης κατά 32%).

Για το ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν στήριξε τον Πολιτισμό στην πανδημία»: Τα μέτρα στήριξης στον πολιτιστικό κλάδο κατά την περίοδο της πανδημίας έφτασαν το μισό δις ευρώ, μέσω του μητρώου καλλιτεχνών, της επιδότησης θέσεων θεάτρου-κινηματογράφου, των έκτακτων επιχορηγήσεων και των συνολικών οριζόντιων μέτρων πανδημίας για τον πολιτισμό.

Για το ότι «ο πολιτισμός ατόνησε επί ΝΔ»: O κύκλος εργασιών στις τέχνες του θεάματος και στην καλλιτεχνική δημιουργία ανερχόταν λίγο πάνω από τα 300 εκ. ευρώ το 2019. Ξεπέρασε αρκετά τα 400 εκατομμύρια το 2022, με αύξηση 36%.

Για το ότι «η παραγωγή ταινιών δεν αφήνει χρήματα στη χώρα»: Ο κύκλος εργασιών παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και σειρών έφτανε λίγο πάνω από τα 250 εκατομμύρια ευρώ το 2019. Το 2022 το ποσό αυτό ανήλθε αρκετά παραπάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση 61% !

Για το ότι «η βιβλιοπαραγωγή έχει μειωθεί»: Άλλος ένας μύθος που καταρρίπτεται. Το 2019 ο κύκλος εργασιών στις εκδόσεις βιβλίων βρισκόταν κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ. Το 2022 ανήλθε στα 320 εκατομμύρια, αύξηση 10%.

Για το ότι «επί ΝΔ ο πολιτισμός έγινε δυσπρόσιτος»: Ένα ακόμη «σύνθημα» κενό περιεχομένου καθώς:

O ΦΠΑ μειώθηκε στα εισιτήρια κινηματογράφου από 24 σε 6%, στα έργα τέχνης από 24 σε 13%, στα e-books από 24 σε 6%. Ενώ με το Freedom Pass επιδοτήθηκαν πολιτιστικές συναλλαγές ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Ο Πολιτισμός επί Νέας Δημοκρατίας έγινε ακόμη πιο προσιτός στους πολίτες, στην πράξη.

Για το ότι «Η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για τους καλλιτέχνες»: Μια ακόμη περίπτωση fake news, καθώς η Κυβέρνηση της ΝΔ προέβη σε μια σειρά ενεργειών για τη στήριξή τους από το 2019 έως το 2023: Μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 38%, μηδενισμός τέλους επιτηδεύματος και επιδότηση 5000 ευρώ για καλλιτέχνες που είχαν κλείσει τα βιβλία τους από το 2010 έως σήμερα και τα ανοίγουν ξανά, νομοθετική πρωτοβουλία για την αμοιβή και ασφάλιση στις πρόβες, δημιουργία ειδικών κωδικών ασφάλισης για τεχνικούς θεάματος-ακροάματος, επιδότηση ερευνητικών-πολιτιστικών προγραμμάτων, θέσπιση κώδικα δεοντολογίας. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρξε καν ως σκέψη την περίοδο 2015-2019 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για το ότι «επί ΝΔ ο πολιτισμός δεν ήταν συμπεριληπτικός»:  Περιπτώσεις όπως η παράσταση «Στρέλλα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, η συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που είναι το πρώτο αισθητηριακά φιλικό μουσείο για άτομα στο φάσμα του αυτισμού σε όλη την ΕΕ και άλλα πολλά, αποδεικνύουν το εντελώς αντίθετο!

Εκτός από τα παραπάνω, στις 19 Μαΐου είχαμε την ανακοίνωση του χρηματοδοτικού προγράμματος ενίσχυσης του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου, ύψους 11.500.000 ευρώ.

Παράλληλα, με ανάρτησή του στις 30 Μαΐου ο πρ. Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης γνωστοποίησε πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για το α’ τρίμηνο του 2023 είχαμε αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού.

Μπορεί να τα προαναφερθέντα να περιέχουν πολλούς αριθμούς που ίσως κουράζουν, πρόκειται όμως για αλήθειες που διαλύουν μύθους. Και μάλιστα βασισμένες σε πραγματικά, υπαρκτά στοιχεία, προσβάσιμα σε κάθε πολίτη.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα, αν λάβουμε υπόψη πως η υλοποίησή τους έγινε σε συνθήκες δύσκολες, με την πανδημία να επηρεάζει κάθε δραστηριότητα. Και όμως, επιτεύχθηκαν, γιατί υπήρξε η βούληση!

Συμπεραίνει κανείς εύκολα πως η Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο «δεν ήταν εχθρική απέναντι στον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του» όπως υποστήριζαν κάποιοι, αλλά αντιθέτως τους στήριξε με κάθε δόκιμο τρόπο, σεβόμενη το δημοσιονομικό χώρο.

Και αυτή η συνέχεια της στήριξης στον Πολιτισμό, που είναι συνυφασμένος με τη χώρα μας, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και για την τετραετία 2023-2027. Ένα στοίχημα που θα κερδηθεί.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Επώνυμα