SelectedΕπώνυμαΠολιτική

Φίλιππος Φόρτωμας: Η νησιωτικότητα ως συμβόλαιο κοινωνικής βιωσιμότητας

Γράφει στο “ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ” ο Φίλιππος Φόρτωμας, Βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ

Ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν η στήριξη της νησιωτικής Ελλάδας, με αναβάθμιση των υποδομών, νομοθετικές ρυθμίσεις, οικονομική υποστήριξη των νησιωτών και των επιχειρήσεων, αλλά και ενίσχυση του Τουρισμού. Και το καταφέραμε, εφαρμόζοντας μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που αναγνωρίζει έμπρακτα τη σημασία του νησιωτικού χώρου.

Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και είναι απαραίτητη η μέριμνα της Πολιτείας για τη δημιουργία σύγχρονων και κατάλληλων υποδομών σε κάθε επίπεδο, οι οποίες θα ενισχύσουν το αίσθημα της ασφάλειας, τόσο στο μόνιμο κάτοικο, όσο και στους επισκέπτες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στήριξε και στηρίζει έμπρακτα τα νησιά μας, δίνοντας το στίγμα ότι βρίσκεται στο πλευρό των νησιωτών και λαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρχει ίση μέριμνα και φροντίδα, όπως συμβαίνει με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στα τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησής μας, εκπληρώσαμε με συνέπεια πολλούς από τους στόχους που είχαμε θέσει. Και αυτοί οι στόχοι είναι ο προσδιορισμός συγκεκριμένων αναπτυξιακών πολιτικών και προγραμμάτων χρηματοδότησης και ο συντονισμός πολιτικών που συνδέονται με το θαλάσσιο χώρο. Ένα από τα βασικότερα, λοιπόν, βήματα που έχουν γίνει, είναι η καθιέρωση χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται οι νησιωτικοί δήμοι, με σκοπό τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη και αναβάθμιση των υποδομών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών απέδειξε και αποδεικνύει συνεχώς ότι στέκεται δίπλα στους νησιώτες, αφουγκραζόμενο τα αιτήματά τους και χρησιμοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, χρηματοδοτώντας αναπτυξιακά έργα, που τονώνουν την τοπική οικονομία, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, έχει διαχειριστεί και διαχειρίζεται δύο πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά Προγράμματα, τα οποία έχουν ωφελήσει κατά πολύ τις τοπικές κοινωνίες, με έργα οδοποιίας και κοινής ωφελείας, αλλά και με άλλες δράσεις, για τις οποίες είναι αρμόδιο το Υπουργείο Εσωτερικών. Αναφέρομαι φυσικά στα παλαιότερα προγράμματα, «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ» και στο τελευταίο, «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Και εδώ αξίζουν πολλά συγχαρητήρια αρχικά στους Δημάρχους των νησιών μας, για τις πολύμηνες προσπάθειές τους να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο πλάνο έργων που χρειάζεται ο τόπος τους, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των συμπολιτών τους. Η συνεργασία των νησιωτικών δήμων με το Υπουργείο Εσωτερικών και, ιδιαίτερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Πέτσα έφερε μεγάλα και καθοριστικά αποτελέσματα.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έχουν επίσης καθιερώσει, τολμώ να πω, την χρηματοδότηση των νησιωτικών δήμων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του έτους 2022. Πιο συγκεκριμένα, είναι σε ισχύ το έργο «Υδροδότηση άνυδρων νησιών και έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών», μέσω του οποίου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επιχορηγούνται οι νησιωτικοί δήμοι, για αναβάθμιση έργων ύδρευσης, που έχουν μεγάλη σημασία για αυτές τις περιοχές, όπως λχ οι μονάδες αφαλάτωσης, τα φράγματα, ο βιολογικός καθαρισμός. Βλέπουμε λοιπόν, ότι και σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μια αγαστή συνεργασία των τοπικών αρχών με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας και την υδροδότηση των νησιών μας.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει περάσει πολλές δοκιμασίες. Όλοι μας όμως έχουμε βγει πιο δυνατοί. Γνωρίζουμε καλά τι αξίζουν οι νησιώτες και πώς μπορούμε και πρέπει να το διεκδικήσουμε. Και σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο μεγάλο στοίχημα του Τουρισμού, το οποίο, παρόλες τις δυσκολίες, κερδίζουμε κάθε χρονιά, προωθώντας το εθνικό μας προϊόν παγκοσμίως, επαναφέροντας τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και, φυσικά, η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, έκαναν πολλά και σημαντικά βήματα για την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος. Και φέτος οι Κυκλάδες ήταν πρωταγωνίστριες στην προσέλκυση επισκεπτών διεθνώς, καταγράφοντας υψηλά νούμερα αφίξεων επισκεπτών, επιβεβαιώνοντας συνεχώς πως κατέχουν τα εθνικά σκήπτρα του Τουρισμού. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν συλλογική προσπάθεια του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλων αυτών των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τη μάχη της φιλοξενίας του επισκέπτη.

Ως εκπρόσωπος των Κυκλάδων, οφείλω να πω ότι μέσα σε αυτά τα τρεισήμισι χρόνια, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών. Σίγουρα είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, γιατί οι ανάγκες αλλάζουν και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Γιατί το δίλημμα των επόμενων εκλογών, είναι συγκεκριμένο. Συνέχεια της ανοδικής πορείας της χώρας μας, με συνέπεια και σταθερότητα ή επιστροφή στη στασιμότητα και στην αβεβαιότητα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected