Οικονομία

Οι δείκτες των μεσογειακών κρατών και οι αναπτυξιακές τους προοπτικές παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες από τη LITUS Advisory

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η συμβουλευτική εταιρεία LITUS Advisory, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, διοργάνωσεχθες στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα συζήτηση διεθνούς εμβέλειας, με θέμα«Πόσο επείγον είναι για την Ευρώπη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη σταθερότητα και ευημερία της περιοχής της Μεσογείου;», σε συνεργασία με τα Mediterranean Growth Initiative (MGI) και Alma Economics. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες για τη Μεσόγειο, μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου ερευνητικού εργαλείου της LITUS Advisory. Σε αυτή συμμετείχαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB),venture capitals της Αλγερίας, του Λιβάνου και της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου του Λιβάνου και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, Dr Nasser Saidi.

Συγκεκριμένα, στη συζήτηση που συντόνισε η καταξιωμένη δημοσιογράφοςJackiDavis,   συμμετείχαν οι κκ. Roberto Ridolfi, Director for Sustainable Growth and Development, European Commission, DG DEVCO, Bruno Denis, Head of Division, Public Sector/South, Neighbouring Countries Department, European Investment Bank, Adel Baba-Aissa, Managing Director of Renewable Energy PartnerκαιPhilippe de Fontaine Vive,ΕπίτιμοςΑντιπρόεδροςτηςEuropean Investment Bank. Τιςεισαγωγικέςομιλίεςπραγματοποίησανηκ. Cleopatra Kitti, Πρόεδρος και ιδρυτής της LITUS καιτουMediterranean Growth Initiative (MGI), καιοDr Nasser Saidi, Πρόεδρος της Nasser Saidi and Associates, ενώ τα ευρήματα του MGI Report για τους οικονομικούς δείκτες στη Μεσόγειο παρουσίασε οκ. Nick Spyropoulos, Director, Alma Economics.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, προσκεκλημένοι στην εκδήλωση,ανέφεραν τα εξής:

Lord Mark Malloch Brown, πρώην αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ: «Το Mediterranean Growth Initiative μας υπενθυμίζει ότι η Μεσόγειος παραμένει τόσο μια ευκαιρία όσο και ένα ρίσκο για την ευρύτερη περιοχή. Αφενός, έχουμε μια τεράστια ευκαιρίανα ενοποιήσουμε τις αγορές και να διασφαλίσουμε υψηλές αποδόσεις στο εμπόριο. Αφετέρου, η αστάθεια ορισμένων μεσογειακών κρατών καθιστά την περιοχή έναν «εξαγωγέα» ανθρώπινου δυναμικού αλλά και ανασφάλειας. Και για τους δύο λοιπόν λόγους, θα έπρεπε να επικεντρώσουμε πολύ περισσότερο το ενδιαφέρον μας στην περιοχή, και το MGI report, με το πλούσιο φάσμα των στατιστικών ευρημάτων του, μας βοηθάει να το πράξουμε».  

Dr Nasser Saidi, μέλος του περιφερειακού συμβουλευτικού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την περιοχή ΜΕΝΑ: «Το MGI report αναπληρώνει ένα σημαντικό κενό στις στατιστικές μας πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στη Μεσόγειο. Το εργαλείο αυτό θα αποδειχθεί μία ιδιαιτέρως σημαντική και χρήσιμη προσθήκη στην εργαλειοθήκη ιδιωτών επενδυτών, επιχειρήσεων και φορέων χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεσογειακές χώρες».

Erik Berglof, Καθηγητής και Διευθυντής του Institute of GlobalAffairs, London School of Economics and Political Science: «Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια συλλογής δεδομένων για μια περιοχή που υποφέρει από την έλλειψη πολιτικών που να βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης την έλλειψη ενιαίων πολιτικών στην περιοχή και την ευκαιρία που αυτό συνεπάγεται σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του εμπορίου, τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην ΕΕ συνολικά. Παρά τα όποια πολιτικά και πολιτισμικά εμπόδια, ως μέρος της ευρύτερης Ευρώπης, η περιοχή έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει πραγματικά εύρωστες και πλουραλιστικές κοινωνίες.

Οι μεσογειακές χώρες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, ενώ η πρόβλεψη για το ΑΕΠ των οικονομικά εύρωστων κρατών-μελών της ΕΕ είναι, στην καλύτερη περίπτωση, να αναπτυχθεί κατά 2% πλέον του παγκόσμιου μέσου όρου, οι δείκτες για τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της περιοχής του Levantπροβλέπουν αντίστοιχη ανάπτυξη που θα ξεπερνά το 4%. Σε συνδυασμό δε με το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού, αλλά και τις εντυπωσιακές προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, διαφαίνεται μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, διαπιστώνεται μια σχετικά περιορισμένη σε έκταση οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται ένδεια σε πολιτικά forum και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση μιας στενότερης πολιτικής αλληλεπίδρασης. Η LITUS Advisory, ως συμβουλευτική εταιρεία με εστίαση στηΜεσόγειο, αναλαμβάνει για πρώτη φορά την πρωτοβουλία ανάπτυξηςμιας ουσιαστικής συζήτησης, η οποίακαταδεικνύει  τη σημασία της εντατικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρόοδο και σταθερότητα της περιοχής.

Η LITUS Advisory είναι η πρώτη συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων και πολιτικής στις Βρυξέλλες με εστίαση στην περιοχή της Μεσογείου. Η LITUS εντοπίζει έργα και επενδυτικές ευκαιρίες στις μεσογειακές χώρες, τα οποία στη συνέχεια συνδέει με πηγές κεφαλαίων ανά τον κόσμο.  

Το Mediterranean Growth Initiative υπάγεται στη LITUS, και είναι μια ανεξάρτητη πλατφόρμα υποστήριξης φορέων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στη Μεσόγειο.  

Η Alma Economics είναι ένας βασικός συνεργάτης της LITUS, υπεύθυνη για την ανάλυση δεδομένων και τη σύνταξη του MGI report.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία