Οικονομία

Ολλανδία: Άνοδος στην οικονομική ανάπτυξη με «όπλο» τις εξαγωγές

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Παρά τα αντιδημοφιλή μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, τα οποία στο παρελθόν έφεραν σημαντική ενδοκυβερνητική κρίση και οδήγησαν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό, η Ολλανδία μοιάζει να σκαρφαλώνει προς την ανάπτυξη.

Τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων η Ελλάδα, μαστίζονται από ύφεση, η Ολλανδία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 2% το 2015 και 2.2% το 2016.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (Ο.Ο.Σ.Α.) η ολλανδική οικονομία ξεπέρασε ακόμα και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς ο οργανισμός προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 1,4 και 1,6% για τα δύο έτη αντίστοιχα.

Μάλιστα, ο Ο.Ο.Σ.Α. εκτιμά πως η ολλανδική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,6% ταχύτερα σχετικά με τον μέσο όρο ανάπτυξης των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.

Βέβαια, το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής Ανάλυσης (CPB) δεν είναι εξίσου αισιόδοξο όσο ο διεθνής οργανισμός, καθώς προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,7% για το 2015.

Την ίδια ώρα, η Εθνική Τράπεζα της Ολλανδίας (De Nederlandsche Bank), εκτιμά σε ανακοίνωσή της, πως οι εξαγωγές θα αποτελέσουν τον βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Άλλωστε, η χώρα εξάγει, μεταξύ άλλων, πετρελαιοειδή, μηχανήματα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά και τεχνολογικά εξαρτήματα, φυτά.

Στο μεταξύ, από το 2018 αναμένεται να αυξηθεί το συνταξιοδοτικό όριο στα 66 χρόνια και στα 67 από το 2021, καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται.

Όλα αυτά, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να σημειώσει πτώση το 2014 συγκριτικά με το 2013, από 7,4% στο 7%.

Η επικεφαλής του CPB στη Χάγη, Λάουρα βαν Χεεστ, σε συνάντηση με ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων τόνισε πως κανείς δεν επιθυμεί την αύξηση της ανεργίας.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στη δεκαετία του 1970 όταν το ποσοστό είχε φτάσει στο 10%, γεγονός που στιγμάτισε τους Ολλανδούς σε τέτοιο βαθμό που τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι μπορεί να επανέλθει η προτέρα κατάσταση.

«Η Ολλανδία βίωσε μία άσχημη κατάσταση και δε θέλει ποτέ να επιστρέψει σε αυτή», δήλωσε η επικεφαλής του CPB.

Όσο για τα μέτρα που η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει, επισήμανε πως παρότι κανένας πολιτικός δεν επιθυμεί να επιβάλει μεταρρυθμίσεις καθώς δεν είναι δημοφιλείς, οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία τους και επομένως τις αποδέχονται εφόσον γνωρίζουν πως θα έχουν αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία