Ελλάδα

Ορκίστηκε Ελληνας πολίτης ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ -Μια σπουδαία στιγμή για την Ελλάδα

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης όρκισε Έλληνα πολίτη τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ για την εξαιρετική προσφορά του στην πατρίδα μας.

Ο Μαρκ Μαζάουερ είναι διεθνώς καταξιωμένος ιστορικός και συγγραφέας, με ειδίκευση στη σύγχρονη Ελλάδα, την Ευρώπη του 20ου αιώνα και τη διεθνή ιστορία. Σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1981 και το 1983 αντίστοιχα. Το 1988 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πάνω στη σύγχρονη ιστορία. Διετέλεσε Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπίρκμπεκ του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Σήμερα είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ειδικός στη μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, έχει γράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία με θέμα την ελληνική και βαλκανική ιστορία

Από την πλούσια συγγραφική του δράση ξεχωρίζουν τα βιβλία: «Στην Ελλάδα του Χίτλερ: Η Εμπειρία της Κατοχής, 1941 – 44» (Inside Hitler’s Greece: The Experience of Occupation, 1941- 44), «Μετά το τέλος του Πολέμου: Ανοικοδομώντας την Οικογένεια, το Έθνος και το το Κράτος στην Ελλάδα, 1943 – 1960 (After the War was Over: Reconstructing the Family, Nation and State in Greece, 1943-1960), «Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου» (Greece and the Inter-War Economic Crisis) «Σκοτεινή Ήπειρος: Ο 20ος αιώνας της Ευρώπης» (Dark Continent: Europe’s 20th Century), «Τα Βαλκάνια» καθώς και το πλέον πρόσφατο έργο του «Η Ελληνική Επανάσταση» που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο.

Το βιβλίο του Μάρκ Μαζάουερ με τίτλο «Η ελληνική επανάσταση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σε μετάφραση Κώστα Κουρεμένου
και επιμέλεια Κώστα Λιβιεράτου. «Ένας γοητευτικός συνδυασμός ρέουσας αφήγησης και διεισδυτικής ανάλυσης» όπως έγραψαν οι Financial Times.

Ο Βρετανός ιστορικός προσφέρει μια σφαιρική, πανοραμική θεώρηση αυτής της ιστορίας, συνυφαίνοντας αριστοτεχνικά τα αμέτρητα νήματά της. Μας βάζει στο μυαλό και την καρδιά των πρωταγωνιστών, αλλά και στις αποκαλυπτικές εμπειρίες των πολλών.

Ξαναβλέπουμε έτσι με νέο μάτι τα σχέδια των επαναστατών συνωμοτών της Φιλικής Εταιρείας, τον δαιμόνιο ανταρτοπόλεμο των οπλαρχηγών και τα κατορθώματα των μπουρλοτιέρηδων, τα διλήμματα, τις αμφιταλαντεύσεις και τις μεταστροφές αρματολών και κλεφτών, προκρίτων και καραβοκύρηδων, τα συνταγματικά οράματα και τις διπλωματικές κινήσεις της νέας πολιτικής τάξης, την έμπρακτη συμπαράσταση φιλελλήνων και εθελοντών, τις περιπέτειες πλανόδιων ιερέων, ναυτικών και σκλάβων, την αγωνία των πολιορκημένων πόλεων, την τραγωδία και την εγκαρτέρηση των ανυπεράσπιστων γυναικών και παιδιών, όπως ξετυλίχθηκαν όλα μέσα σε αυτή την πυκνή, επική δεκαετία.

Καταλαβαίνουμε με αυτό τον τρόπο πόσο καταλυτική ήταν η τομή που σήμανε η επανάσταση του 1821 στη νεοελληνική ιστορία, αλλά και πόσο κεντρική θέση κατέχει στη διαμόρφωση διεθνών τάσεων όπως ο ρομαντισμός, ο εθνικισμός ή ο ρεπουμπλικανισμός και στην ανάδυση ενός νέου είδους πολιτικής αναμέτρησης ανάμεσα στις σιδερένιες επιταγές της Ιεράς Συμμαχίας, τη δυναμική μιας πρωτόγνωρης διεθνούς αλληλεγγύης και τα όνειρα, τις επιθυμίες και τις πράξεις των λαών.

Το βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ δείχνει πώς οι ηγέτες των μεγαλύτερων δυνάμεων της εποχής βρέθηκαν μπροστά σε μια δύναμη πιο ισχυρή κι απ’ τη δική τους, όταν οι άνθρωποι κατέληξαν να δουν αλλιώς τον κόσμο τους και, μ’ ένα κόστος συχνά τρομερό για τους ίδιους, να αλλάξουν την ιστορία.

«Μια επική αφήγηση, στηριγμένη σε διεξοδική έρευνα, που το ξετύλιγμά της κόβει την ανάσα και οι δαιμονικοί χαρακτήρες της στοιχειώνουν τον αναγνώστη. Λίγοι ιστορικοί διεισδύουν τόσο βαθιά ή με τόση ενσυναίσθηση στον τρόπο που ένιωθαν την ιστορία αυτοί που τη ζούσαν» έγραψε το The Tablet.

«Το βιβλίο προσφέρει την καλύτερη και πληρέστερη ώς σήμερα ερμηνεία μιας σειράς γεγονότων που οι συνέπειές τους άλλαξαν την όλη γεωπολιτική της Ευρώπης … Γραμμένο με συμπόνια και κατανόηση για το ανθρώπινο κόστος αυτού του επιτεύγματος» γράφουν οι Times Literary Supplement.

Για το μνημειώδες βιβλίο του «Θεσσαλονίκη πόλη των Φαντασμάτων: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, 1943 – 1950 (Salonica City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews, 1430-1950) τιμήθηκε με το βραβείο Duff Cooper. Το 2008 δημοσίευσε το έργο του «Η Αυτοκρατορία του Χίτλερ: Η ναζιστική κυριαρχία στην κατεχόμενη Ευρώπη» (Hitler’s Empire: Nazi Rule in Occupied Europe) το οποίο κέρδισε το Βραβείο Βιβλίου στην κατηγορία «Ιστορία» της εφημερίδας Los Angeles Times.

Έχει αναλάβει την επίβλεψη πλήθους διδακτορικών διατριβών και έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον για τις ελληνικές σπουδές στο εξωτερικό, ενώ τα άρθρα γνώμης του με τα οποία σχολιάζει ιστορικά θέματα αλλά και ζητήματα της επικαιρότητας φιλοξενούνται τακτικά σε διεθνή ειδησεογραφικά μέσα αλλά και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της πατρίδας μας.

Τέλος, συμμετείχε στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» η οποία συντόνισε τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα