Ο Νεοδημοκράτης

«Ορμητικό κύμα αλλαγών» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης, οι τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έρχονται

Με προκλήσεις, δυσκολίες και μεγάλα στοιχήματα ξεκινά το 2024 για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων με ένα ευρύ πλαίσιο θεσμικών αλλαγών και η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της εγκληματικότητας αποτελούν τα βασικά κομμάτια του παζλ που καλείται να λύσει το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να επιβεβαιώσει στην κάλπη των ευρωεκλογών την εικόνα πολιτικής κυριαρχίας που απολαμβάνει.

Μήνυμα για «ορμητικό κύμα αλλαγών» έστειλε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός φρόντισε με το μήνυμά του για το νέο έτος να βάλει ψηλά τον πήχη, μιλώντας για ένα «ορμητικό κύμα αλλαγών» και δηλώνοντας έτοιμος να συγκρουστεί με «ριζωμένες παθογένειες και την αγκύλωση της γραφειοκρατίας» προκειμένου να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Ποδαρικό στο νέο έτος κάνουν τρία νομοσχέδια αντικατοπτρίζουν αυτή την πολιτική. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, που αποτελεί την πιο εμβληματική κίνηση της κυβέρνησης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, παράλληλα με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στο νομικό κόσμο. Και η επιστολική ψήφος, που ενώ καταγράφει ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή όσον αφορά τις ευρωεκλογές, δεν υπάρχει ανάλογη συναίνεση για την εφαρμογή στις εθνικές εκλογές.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα υλοποιηθούν παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν. Η επιμονή σε αυτές και η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή τους εκτιμούν ότι θα ενισχύσει τη δυναμική της κυβέρνησης, που θα εμφανιστεί συνεπής με την εντολή που έλαβε στις εκλογές για ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Μητσοτάκης προτάσσει την αύξηση των εισοδημάτων ως αντίβαρο στην ακρίβεια

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την κυβέρνηση, ωστόσο, παραμένει η ακρίβεια, καθώς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την αύξηση των εισοδημάτων ως τη ριζική λύση του προβλήματος. Από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο και οι συντάξεις, ενώ ξεπάγωσαν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, και την άνοιξη έρχεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Η πίεση όμως από τον πληθωρισμό παραμένει και ήδη ροκανίζει αυτές τις αυξήσεις. Οι έλεγχοι στην αγορά και η μόνιμη μείωση τιμών σε ορισμένα προϊόντα εκτιμάται ότι συμβάλλουν αλλά δεν αρκούν. Αποτελεί το μέτωπο που φθείρει περισσότερο την κυβέρνηση και αναζητούνται επιπλέον μέτρα που αντιστρέψουν το κλίμα. Πιεστική είναι η κατάσταση και στο πεδίο της Ασφάλειας, που επίσης απασχολεί τους πολίτες, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Είναι το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο της κυβέρνησης όπου απαιτούνται παρεμβάσεις και κυρίως αποτελέσματα για να αναστραφεί η εικόνα.

Οι κάλπες του Ιουνίου είναι το πρώτο crash test

Ορόσημο για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι οι ευρωεκλογές. Οι κάλπες του Ιουνίου είναι το πρώτο crash test της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του κ. Μητσοτάκη και σε αυτές θέλει να επιβεβαιωθεί η κυριαρχία της ΝΔ και να επιβραβευθούν στην κάλπη οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Παρότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η πρωτιά της κυβερνητικής παράταξης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, η χαλαρότητα της ψήφου στις ευρωεκλογές και η δυνατότητα να σταλούν ανέξοδα μηνύματα προς την κυβέρνηση, αφού δεν υπάρχει ουσιαστικό διακύβευμα για τους πολίτες, κρύβουν παγίδες. Προκειμένου να διατηρηθούν τα ποσοστά όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτά των εθνικών εκλογών και να αποφευχθεί η διαρροή ψήφων προς κόμματα διαμαρτυρίας στα αριστερά ή στα δεξιά, το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να κάνει μια δυναμική εκλογική εκστρατεία, βάζοντας στο επίκεντρο τη σημασία σοβαρής και υπεύθυνης εκπροσώπησης της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να διαφυλαχθούν τα εθνικά συμφέροντα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης