Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Οι οδηγίες Ανδρουλάκη στους βουλευτές μετά την πρόταση δυσπιστίας – «Κάναμε τη σωστή επιλογή»

Τη «γραμμή πλεύσης» εντός της Ολομέλειας κατά την τριήμερη διαδικασία επιχείρησε να περιγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης στους βουλευτές του, ζητώντας συγκροτημένο λόγο αλλά και σαφείς, αυστηρούς και επιθετικούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή τους χειρισμούς της σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.

Στην άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκάλεσε αφού κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας και πριν αρχίσει η συζήτηση επί του θέματος στην Ολομέλεια, ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε με τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του έκανε τη σωστή επιλογή την κατάλληλη ώρα, ότι κατάφερε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συντονισμένη επίθεση στην κυβέρνηση επί τρεις ημέρες και ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στους πολίτες αποκαλύπτοντας «τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Θα δεχθούμε επίθεση με διάφορα δήθεν επιχειρήματα από την κυβέρνηση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλους τους έωλους και ανύπαρκτους ισχυρισμούς τους», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στους βουλευτές του, επαναλαμβάνοντας ουκ ολίγες φορές ότι η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να συνδεθεί με τεκμηριωμένες επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και όχι με αντιπαραθέσεις με τα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας. Αυτό δεν σημαίνει- τόνισε – ότι δεν αντιπαρατιθέμεθα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ό,τι διαφωνούμε, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί όχι εντός της τριήμερης διαδικασίας στη βουλή, αλλά μόνο κατά τις δημόσιες, τηλεοπτικές και άλλες παρεμβάσεις μας. «Πρέπει να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τη συναίνεση που καταφέραμε με την πρωτοβουλία μας», εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης περιγράφοντας τις στοχεύσεις του «σκληρού ροκ» που θα επιθυμούσε να εξελιχθεί μέσα στην Ολομέλεια με μοναδικό στόχο το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης (από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα) πήραν το λόγο αρκετοί βουλευτές, όπως η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λαικαούλη, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παύλος Χρηστίδης, η Χριστίνα Σταρακά και άλλοι. Όλοι οι βουλευτές μίλησαν με θετικά λόγια για την πρωτοβουλία- παρότι κάποιοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους για το «δια ταύτα», υποστηρίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ορισμένοι, ωστόσο, επέμειναν εντός της συνεδρίασης ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζει ρωγμές ασχέτως ότι όλοι θα καταψηφίσουν την πρόταση και θύμισαν ότι δεν ήταν μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που απουσίαζε την προηγούμενη εβδομάδα από τη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής αλλά και πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές.

Στη συνεδρίαση συμφώνησαν επίσης ότι ο λόγος τους πρέπει να είναι ένα «καρφί» στην κυβέρνηση για την καταπάτηση του κράτους δικαίου κι ότι τα «ντιμπέιτ» με τους υπουργούς και τους κυβερνητικούς βουλευτές για τα άλλα μείζονα θέματα πρέπει να είναι περιορισμένα, να μην ξεφεύγουν από το θέμα. Η αίσθηση που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση ήταν ότι η Χαριλάου Τρικούπη αναθάρρησε κι ότι μετά και τα πρόσφατα γκάλοπ που κατέγραψαν υποχώρηση των δυνάμεών της κατάφερε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την αποκάλυψη των υπεύθυνων της τραγωδίας στα Τέμπη.

«Η πρόταση δυσπιστίας θα φέρει στη βουλή στον μονίμως κρυπτόμενο πρωθυπουργό», διαπίστωσε άλλωστε ο Δημήτρης Μάντζος. Ο στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη προσπάθησε να καταδείξει τη σημασία της επιλογής να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ πρόταση δυσπιστίας. «Είναι ένα θεσμικό μέσο που έχει η αντιπολίτευση ώστε να εκτεθεί η ευθύνη της Κυβέρνησης για τη συγκάλυψη μιας εγκληματικής υπόθεσης», είπε και πρόσθεσε παράλληλα πως «είναι μακριά από εμάς τα λαϊκά δικαστήρια και άλλοι εξωθεσμικοί τρόποι διερεύνησης, καθώς εμείς είμαστε θεσμικό κόμμα, σεβόμαστε τους θεσμούς της δημοκρατίας και τους υπερασπιζόμαστε».

Η πρόταση δυσπιστίας

Νωρίτερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας σημείωσε ότι το μοτίβο «διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία» επαναλαμβάνεται σε κάθε σκάνδαλο και κυβερνητική αποτυχία. «Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία και η συγκάλυψη πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική», δήλωσε και αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, έκανε λόγο για μια προσπάθεια μεθοδικής συγκάλυψης, με τον τόπο του δυστυχήματος να αλλοιώνεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εξαρχής ζήτησε προανακριτική επιτροπή βάσει του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717, την οποία η κυβέρνηση αρνήθηκε. «Η εξεταστική επιτροπή, την οποία υπερψηφίσατε, απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες που είχαν άμεση γνώση για τη σημερινή κατάσταση του δικτύου, τη διαχείριση της σύμβασης της τηλεδιοίκησης, αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις του κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρώην επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Μάγδα Γεροντίδου, η οποία για δύο χρόνια ερεύνησε τη σύμβαση 717. Υπογράμμισε πως στο εκατοντάδων σελίδων πόρισμα της πλειοψηφίας η ευθύνη αποδίδεται πλήρως σε ανθρώπινο λάθος, αγνοώντας ακόμη και το πόρισμα της ορισμένης από την κυβέρνηση τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπου επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι αν το σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και το σύστημα αυτόματης πέδησης λειτουργούσαν, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ.


Κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη - 26.3.24

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική