Πολιτική

Προκλητικός ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο: Οι Ρώσοι επιλέγουν πλέον τον… «βορρά»

Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Μουράτ Ζιάζικοφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», επιχείρησε με άκομψο και όχι και τόσο διπλωματικό τρόπο, να διαχωρίσει τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης έναντι της Ρωσίας από αυτή των πολιτών, λέγοντας πως «η πλειοψηφία των Κυπρίων, αντιτίθεται στη συμμετοχή της Λευκωσίας στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και δεν υποστηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία». Είπε ακόμα πως οι Κύπριοι στη πλειοψηφία τους απορρίπτουν «το αντιρωσικό όργιο, που έχει εξαπολύσει η Δύση», και η στάση αυτή των Κυπρίων πολιτών είναι γνωστή στη Μόσχα «ακόμη και χωρίς αναφορά σε κοινωνιολογικές έρευνες». Εγκωμίασε επίσης «τη φιλόξενη στάση απέναντι στους Ρώσους και τη ρωσική κουλτούρα, που επιδεικνύεται από τους απλούς Κύπριους κυριολεκτικά παντού, ξεκινώντας από τον καθημερινό διάλογο των πολιτών μαζί μας και καταλήγοντας εντός των τειχών των κρατικών θεσμών».

Ούτε λέξη για ψευδοκράτος

Ο Ρώσος πρέσβης, ισχυρίστηκε πως λόγω της διακοπής των πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, ακυρώθηκε «σχεδόν πλήρως η ροή των Ρώσων τουριστών προς την Κυπριακή Δημοκρατία», και κατά την δική του εκτίμηση η Κύπρος έχασε 800.000 Ρώσους τουρίστες και ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. «Ταυτόχρονα» είπε, «οι Ρώσοι που ταξιδεύουν εδώ με συνδέσεις σε τρίτες χώρες προτιμούν όλο και περισσότερο να κάνουν διακοπές στο ελεγχόμενο από τους Τουρκοκύπριους βόρειο τμήμα του νησιού (ψευδοκράτος), όπου οι ξενοδοχειακές και συγκοινωνιακές υποδομές αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και οι τιμές είναι χαμηλότερες». Δεν είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι αξιωματούχοι δεν αναφέρονται σε κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά επιλέγουν να ονομάζουν το ψευδοκράτος ως «Βορρά», ή ελεγχόμενη από του Τουρκοκύπριους περιοχή, παρά το ότι το ΕΔΑΔ με απόφαση του έχει χαρακτηρίσει τα κατεχόμενα, ως υποτελή στη Τουρκία παράνομη οντότητα.

Ο κ. Ζιάζικοφ, υποστήριξε επίσης πως οι κυρώσεις της ΕΕ που εφαρμόζει η Λευκωσία «έχουν πλήξει σκληρά τον οικονομικό και τραπεζικό τομέα του νησιού». Έκανε αναφορά σε δυσκολίες Ρώσων πολιτών στις τραπεζικές συναλλαγές τους, γεγονός, που οδηγεί συχνά, όπως υποστήριξε «οι κυπριακές τράπεζες με απίθανες προφάσεις να αρνούνται στους συμπατριώτες μας όχι μόνο να ανοίξουν λογαριασμό, αλλά και υποχρεώνουν να κλείσουν τον υπάρχοντα», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και η εποικοδομητική προσέγγιση».

Καλή η συνεργασία Ρωσίας Τουρκίας

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία σε άλλο σημείο της συνέντευξης του είπε πως η προσέγγιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την επίλυση του Κυπριακού παραμένει αμετάβλητη. «Υποστηρίζουμε σταθερά» είπε, «μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση εντός του γνωστού διεθνούς νομικού πλαισίου, που κατοχυρώνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό η τελική απόφαση να ληφθεί από τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού με αμοιβαία συνεκτίμηση των συμφερόντων και των δίκαιων ανησυχιών και των δύο κοινοτήτων, ανεξάρτητα από το ποιος προωθεί ποιες πρωτοβουλίες». Διαφώνησε επίσης με «έτοιμες» συνταγές επίλυσης από τα έξω και με καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων.

Επανέλαβε ακόμα μία φορά την απογοήτευση της Ρωσίας «από τη θέση της Λευκωσίας να συμμετάσχει στις παράνομες κυρώσεις της ΕΕ» και εξέφρασε την ελπίδα, ότι η κυπριακή κυβέρνηση «θα έχει την πολιτική διορατικότητα και τη βούληση να διατηρήσει το συσσωρευμένο τεράστιο δυναμικό της παραδοσιακής και εποικοδομητικής συνεργασίας με τη Ρωσία».

Ανέφερε ακόμα πως, «ορισμένα ΜΜΕ προσπαθούν κατά περιόδους να προωθήσουν το αφήγημα της υποτιθέμενης ετοιμότητας της Ρωσίας να αλλάξει τη γνωστή θέση της για τη διευθέτηση του Κυπριακού», εκτιμώντας ότι «τέτοιες εικασίες και προκλητικές διαρροές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και έχουν ως μοναδικό σκοπό να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις ισορροπημένες προσεγγίσεις της χώρας μας για τη διευθέτηση τοπικών και διεθνών συγκρούσεων, οι οποίες βασίζονται στην αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ».

Ο κ. Ζιάζικοφ, σημείωσε ότι στη βάση της ανάπτυξης σχέσεων με όλες τις χώρες οικοδομείται και η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επομένως «a priori δεν μπορεί να στρέφεται εναντίον κανενός ή να πραγματοποιείται εις βάρος των σχέσεων με άλλες χώρες».

Συνεργασία 9 αιώνων με τη Κύπρο(;)

Όπως υποστήριξε ο Ρώσος πρεσβευτής η κρίση στις κυπρο-ρωσικές σχέσεις είναι παροδική και όπως είπε «είναι προφανές ότι στη μακρά ιστορία των διπλωματικών σχέσεων και εννέα αιώνων συνεργασίας σε επίσημο επίπεδο μεταξύ των χωρών μας, η Ρωσία και η Κύπρος ποτέ δεν θεωρούσαν η μία την άλλη ως εχθρούς». Η αναφορά σε συνεργασία 9 αιώνων προκαλεί ερωτηματικά καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε μόλις το 1960 !

Ο Ρώσος πρέσβης είπε τέλος πως δεν νομίζει «ότι οι όποιες πρόσκαιρες πολιτικές συγκυρίες ή η ατυχής κοντόφθαλμη προσέγγιση δυνάμεων που υπέκυψαν στην αντιρωσική υστερία μπορούν να καταστρέψουν αυτή τη φιλία Κύπρου – Ρωσίας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ζιάζικοφ είναι ο πρώτος πρέσβης της Ρωσίας στη Κύπρο, που είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα και αυτή η επιλογή, θεωρείται ως μήνυμα από τη Μόσχα, και ως ένδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας της με τη Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική