Πολιτική

Qatargate: Ο μακρύς σκοτεινός δρόμος της Εύας Καϊλή

Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει κρατούμενη στις φυλακές του Χάρεμ για τις επόμενες 30 ημέρες, όπως αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ το προδικαστικό συμβούλιο Βρυξελλών ως το αρμόδιο όργανο της βελγικής Δικαιοσύνης. Το συμβούλιο απέρριψε εν τέλει το αίτημα των συνηγόρων της Ελληνίδας ευρωβουλευτή για υπό περιορισμούς απελευθέρωσή της, καθώς οι Βέλγοι εισαγγελείς δεν πείστηκαν ότι η κράτησή της στην παρούσα φάση θα μπορούσε -και θα έπρεπε, κυρίως λόγω μητρότητας- να υποκατασταθεί με την υποχρέωση να φέρει το γνωστό βραχιόλι ηλεκτρονικού εντοπισμού υποδίκων.

Απορρίφθηκε επίσης η πρότασή της να χρησιμοποιεί μόνο ένα σταθερό τηλέφωνο, αποκλειστικά για την επικοινωνία με το παιδί της. Η γραμμή αυτή θα τελούσε υπό συνεχή παρακολούθηση από επιτηρητές της Αστυνομίας. Ωστόσο, ούτε αυτό το επιχείρημα έγινε δεκτό, καθώς επικράτησε η άποψη του εισαγγελέα ότι η φυλακή είναι μονόδρομος για εκείνη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «στο πλαίσιο της μεγάλης κλίμακας διερεύνησης την οποία διεξάγουν η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και η Αστυνομία για το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων της σύστασης εγκληματικής συμμορίας, διαφθοράς και ξεπλύματος χρημάτων, ενώπιον του συμβουλίου παρουσιάστηκε ένα άτομο.


kaili-dromos-1

Ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, φέρεται να έχει επιβεβαιώσει τον άδηλο αλλά κρίσιμης σημασίας ρόλο του στην αλυσίδα ξεπλύματος του μαύρου χρήματος

Το συμβούλιο αποφάσισε σήμερα το πρωί να παρατείνει την προληπτική κράτηση της Ε.Κ. επί έναν μήνα. Εάν εντός 24 ωρών ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης, το εν λόγω άτομο θα κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του Εφετείου Βρυξελλών σε διάστημα 15 ημερών. Για την προστασία της εν εξελίξει έρευνας, καμία περαιτέρω πληροφορία δεν πρόκειται να δοθεί προς ώρας. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για οποιαδήποτε εξέλιξη με δελτίο Τύπου».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αφενός φέρεται να συνεργάζεται με τις βελγικές Αρχές προσθέτοντας σε κάθε νέα κατάθεσή της καινούρια πρόσωπα για τα οποία δίνει επιβαρυντικές μαρτυρίες, όπως τους Ιταλούς ευρωβουλευτές Μπράντο Μπενιφέι και Αλεσάντρα Μορέτι.

Αφετέρου όμως η Εύα Καϊλή επιμένει να διατείνεται πως είναι αθώα. Προφανώς, όμως, ο πρόεδρος του προδικαστικού συμβουλίου δεν ήταν διατεθειμένος να επιδείξει επιείκεια, εξ ου και απέρριψε το αίτημα για κατ’ οίκον περιορισμό της κατηγορουμένης, μεταξύ άλλων και με το ασυνήθιστο επιχείρημα ότι φοβάται επέμβαση από το Κατάρ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική