Selected

Σαν σήμερα πριν 6 χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Η μαζική προσέλευση των νεοδημοκρατών στις κάλπες, που έφτασε σε αριθμό-ρεκόρ για την παράταξη που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες διαδικασίες, έφερε την ανατροπή. «Καθαρή» νίκη του Αντ. Σαμαρά έδειχναν τα αποτελέσματα που συγκέντρωνε η εφορευτική επιτροπή. Η αναλογία ήταν σύμφωνα με αναλυτές της Ρηγίλλης Σαμαράς γύρω στο 50%, Μπακογιάννη 40% και Ψωμιάδης 10%.

Δεν πάει σε β’ γύρο

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώρισε τη νίκη Σαμαρά και οι συνεργάτες της διευκρίνισαν στην «Ε» ότι δεν θα πάει σε δεύτερο γύρο, ακόμη και αν ο Α. Σαμαράς δεν εξασφαλίσει το 50% σύν μία ψήφο που απαιτείται για εκλογή από τον πρώτο γύρο. Αλλωστε οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι που θα έχανε με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι του Π. Ψωμιάδη είναι συγγενείς ιδεολογικά στον Α. Σαμαρά.

Καθώς ο προεκλογικός αγώνας είχε πάρει τα χαρακτηριστικά μιας βεντέτας, η ήττα της Ντόρας Μπακογιάννη δημιουργεί ερωτηματικά για την επόμενη μέρα. Αν, δηλαδή, θα αποδεχτεί στο όνομα της ενότητας να λειτουργεί υπό τον Α. Σαμαρά ή αν σύντομα θα αρχίσει να τον πιέζει και να διεκδικεί μερίδιο στο επίπεδο των αποφάσεων της νέας ηγεσίας με βάση το ποσοστό που πήρε.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει βέβαια ο τρόπος που θα την αντιμετωπίσει και ο Α. Σαμαράς: Αν θα δίνει ιδιαίτερο βάρος στις θέσεις της ή αν θα την αντιμετωπίζει όπως κάθε άλλο στέλεχος, το οποίο δεν υπήρξε αντίπαλός του στην κούρσα.

Πολλά στελέχη εκτιμούσαν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη πλήρωσε το αντιμητσοτακικό σύνδρομο που κατατρύχει τη συντηρητική παράταξη, και την έκταση του οποίου κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Ο Α. Σαμαράς, όπως ήταν φυσικό, εισέπραξε αυτό το αντι-μητσοτακικό ρεύμα. Επέμεινε στη στρατηγική ότι οι θέσεις του για το Σκοπιανό το ’92-’93 απέτρεψαν μια εθνική ήττα.

Πέτυχε να περάσει στην πλειονότητα των νεοδημοκρατών την άποψη ότι αν έφυγε από τη Ν.Δ. το έκανε εξαιτίας της κόντρας του με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και δεν ήταν ο «προδότης» ή ο διασπαστής, όπως τον παρουσίαζε η άλλη πλευρά.

«Υπερέκθεση»

Διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι η Ντόρα Μπακογιάννη πλήρωσε και την υπερέκθεση που είχε υπερασπιζόμενη το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία εξόργισε την πλειονότητα των νεοδημοκρατών, γι’ αυτό και την τιμώρησε στις εκλογές. Αντίθετα, ο Α. Σαμαράς ακολούθησε με συνέπεια τη στρατηγική του προστατευμένου επικοινωνιακού περιβάλλοντος, αποφεύγοντας να βγαίνει στα παράθυρα από τότε που επέστρεψε στη Ν.Δ., έγινε ευρωβουλευτής και στη συνέχεια υπουργός. Αν και δεν ήταν η πολιτικά ορθή, με την έννοια ότι δεν στήριξε την κυβέρνηση Καραμανλή ούτε στην προεκλογική περίοδο, τελικά τον ωφέλησε. Η Ντόρα θύμιζε τον κακό εαυτό της Ν.Δ. και ο Σαμαράς αντιμετωπίστηκε ως «άφθαρτος», όπως είπε χαρακτηριστικά στην «Ε», εκλογικός αναλυτής.

Το ρυάκι έγινε ποτάμι, όπως έλεγε ο Α. Σαμαράς και αυτό φάνηκε από νωρίς το πρωί. Μέχρι τις 10 που βγήκε εκτός λειτουργίας το on line σύστημα είχαν ψηφίσει πάνω από 100.000 νεοδημοκράτες, γεγονός που ήταν οιωνός για μαζική προσέλευση. Ψήφιζαν μέχρι τις 10 το βράδυ, που έμειναν τελικά ανοιχτές οι κάλπες. Οι περισσότεροι παρέμεναν υπομονετικά στην ουρά για ώρες μετά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στο on line σύστημα ή έφευγαν για να επιστρέψουν αργότερα, γεγονός που έδειχνε ότι ήταν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματός τους.

Η εκλογή προέδρου της Ν.Δ. έστειλε ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα. Το πόσο σχετική είναι, τουλάχιστον σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις, η επιρροή των μηχανισμών. Οση υπεροχή και αν θεωρείται πως έχει ο οποιοσδήποτε (εν προκειμένω την είχε η Ντόρα Μπακογιάννη), ο αέρας του νικητή παρασέρνει τα πάντα. Κι αυτόν τον απέκτησε πολύ γρήγορα ο Α. Σαμαράς. Οταν πέτυχε να κερδίσει ένα εχθρικό σώμα, όπως ήταν γι’ αυτόν το έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ. και οι 3.500 σύνεδροι που λίγο πριν αποθέωναν την Ντόρα Μπακογιάννη σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να χειροκροτήσουν το ίδιο θερμά στο τέλος της ομιλίας του και εκείνον, όλα πλέον ήταν ανοιχτά.

Η μεγάλη προσέλευση δικαίωσε την επιμονή του Δ. Αβραμόπουλου και στη συνέχεια του Α. Σαμαρά για εκλογή από τη βάση και διέψευσε όλα τα ηττοπαθή σενάρια που μιλούσαν για περιορισμένο αριθμό ψηφοφόρων. Η εξέλιξη αυτή λειτούργησε υπέρ του Μεσσήνιου πολιτικού. Μπήκε στην κούρσα τρίτος, γρήγορα πέρασε δεύτερος, στο συνέδριο μετέτρεψε την κούρσα σε ντέρμπι, εξασφάλισε την πολιτική συμμαχία με τον Δ. Αβραμόπουλο (που τον διεκδικούσε και η Ντόρα Μπακογιάννη) και η οποία του έδωσε μια δυναμική σε μια κρίσιμη στιγμή, και γρήγορα απέκτησε ένα προβάδισμα το οποίο παγιώθηκε.

Από νωρίς το απόγευμα, το στρατόπεδο Σαμαρά εκτιμούσε ότι έχει κερδίσει καθαρή νίκη. «Μίλησα πολιτικά, μίλησα για ιδεολογία και ο κόσμος θεώρησε ότι πρέπει να συμμετέχει», είπε ο Σαμαράς σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους στα γραφεία της Βασ. Σοφίας. Μετά είπε και κάτι που του ψιθύρισε στο αυτί ΟΝΝΕΔίτης: «Για σένα δεν πήγα στο ματς»…

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected