Πολιτική

Σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια: Οριζοντίως οι διαφωνίες και καθέτως η συναίνεση

Με προοπτικές ευρύτερης συναίνεσης στο σύνολο της εθνικής αντιπροσωπείας αλλά και έντονες διεργασίες στο εσωτερικό του κάθε κόμματος ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η επεξεργασία των προωθούμενων διατάξεων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ξεκινά σήμερα στις 13:00 ενώ η κορύφωση των διαδικασιών αναμένεται στις 15 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια κατά την τελική ψηφοφορία.

Να σημειωθεί πως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να διεξαχθεί διευρυμένη συζήτηση με κοινή συνεδρίαση τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών. Συγκεκριμένα, 149 βουλευτές των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας θα συζητήσουν τις ρυθμίσεις για την ισότητα στο γάμο σε τέσσερις συνεδριάσεις έως και την ερχόμενη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου. Στην συνέχεια το σχέδιο νόμου θα μπει για διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια στις 14 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της επόμενης ημέρας με την διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Πάντως, οι ηγεσίες Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν. Οι πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες αθροίζουν 243 βουλευτές, είναι όμως σαφές ότι δεν θα ακολουθήσουν όλοι την «γραμμή» και θα τοποθετηθούν με βάση την συνείδηση τους . Συνολικά, αναμένεται να διαφοροποιηθούν 60 με 70 βουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο έχει προοπτικές να ψηφιστεί από περίπου 170 με 180.

Αρκετοί από τους διαφωνούντες των τριών κομμάτων είναι μέλη των επιτροπών και θα έχουν την δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να αναπτύξουν τους προβληματισμού τους.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Αντικείμενο των ρυθμίσεων αποτελούν: α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου, β) οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομοφύλων συζύγων και γονέων, γ) η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και δ) η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας.

Εισηγητής εκ μέρους της κυβέρνησης έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ενώ για την ΚΟ της ΝΔ θα τοποθετηθεί η κυρία Μαρία Συρεγγέλα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Κώστας Τσιάρας. Εισηγήτρια για τον ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα και ειδικός αγορητής για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παύλος Χρηστίδης.

Ποιοι διαφωνούν

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρματία, το Μέγαρο Μαξίμου κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις αρχικές εναντιώσεις. Οι εκτιμήσεις υπολογίζουν τις αποχές βουλευτών να μην ξεπεράσουν τις 50-55. Πέραν αυτού, οι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν σχεδόν «κανονικοποιήσει» τις «γαλάζιες» παραφωνίες, έτσι ώστε να θεωρείται πιο λογικό να διαφοροποιηθεί στον γάμο των ομόφυλων ένας βουλευτής της Ν.Δ. από ό,τι ένας του ΠΑΣΟΚ ή, πολύ περισσότερο, του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτά τα δεδομένα, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε επιμέρους τοποθετήσεις και ιδίως στην ψήφο των μελών της κυβέρνησης. Εκτός του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα πάει σε «αποχή» με την πλήρη ανοχή του πρωθυπουργού, τη διαφωνία του έχει εκφράσει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, ενώ φημολογούνται οι διαφοροποιήσεις της υφυπουργού Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα και του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στο στρατόπεδο των «όχι» κατατάσσονται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να αναπτύξει στο Κοινοβούλιο τους λόγους της διαφωνίας του, και περίπου ακόμη 21 βουλευτές της Ν.Δ., ήτοι οι Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Περικλής Μαντάς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Βλάσης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αννα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Γκιουλέκας και Θάνος Πλεύρης.


samaras_in

Ο Αντώνης Σαμαράς και περίπου ακόμη 21 βουλευτές της Ν.Δ. κατατάσσονται στο στρατόπεδο του «όχι»

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική