Πολιτική

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο καναδικό CTV: Πηγαίνουμε από ρεκόρ σε ρεκόρ στις επενδύσεις, η Ελλάδα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα

Στη σημαντική βλετίωση του οικονομικού κλίματος και στην προσέλκυση ολοένα και περισσότερων επενδύσεων στην Ελλάδα εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CTV, μετά τη συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του, Τζαστίν Τριντό, στην οποία τονίστηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και υπεγράφη η συμφωνία για την παράδοση επτά υπερσύγχρονων πυροσβεστικών αεροσκαφών. 

Λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Για πρώτη φορά θα δώσουμε την ευκαιρία στη διασπορά μας, σε όσους έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, να αξιοποιήσουν την επιστολική ψήφο για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Επομένως, θα είναι επίσης μια ευκαιρία να αναδείξουμε αυτή τη δυνατότητα και να τους παροτρύνουμε να συμμετάσχουν σε μια εκλογική διαδικασία η οποία είναι αρκετά σημαντική για το μέλλον της χώρας».

Για τις επενδύσεις δήλωσε τα εξής: «Αν κοιτάξετε την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, είναι σημαντική, πηγαίνουμε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Επομένως, μέρος της δουλειάς μου κατά την επίσκεψή μου στον Καναδά είναι να αναδείξω αυτό στην καναδική επιχειρηματική κοινότητα».

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα καταρρίψω τις όποιες αμφιβολίες και ότι θα ξεκαθαρίσω με σαφήνεια ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας υπογράμμισε: «Φυσικά, εναπόκειται στις φιλελεύθερες δημοκρατίες της Δύσης να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Και ο Καναδάς είναι απαραίτητος εταίρος σε αυτή την προσπάθεια».

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Καναδά μετά από σχεδόν 41 χρόνια, μετά από τέσσερις δεκαετίες. Γιατί τώρα;

«Έχει περάσει πολύς καιρός. Υποθέτω ότι αυτός είναι ένας καλός λόγος. Είμαστε πολύ στενοί εταίροι και συνεργαζόμαστε σε πολλά γεωπολιτικά ζητήματα. Αλλά πέραν αυτού, υπάρχουν δύο επιπλέον λόγοι για τους οποίους θεώρησα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να έρθω: πρώτον, θα είναι μια ευκαιρία για εμένα να γιορτάσω την Ημέρα Ανεξαρτησίας με τον Καναδό Πρωθυπουργό και να συναναστραφώ με μια πολύ δυναμική και ενεργή ελληνοκαναδική κοινότητα. Είμαστε πολύ περήφανοι για την ελληνική διασπορά στον Καναδά και νιώθω ότι ήταν υποχρέωσή μου να έρθω και να την επισκεφθώ, ειδικά σε μία τόσο σημαντική ημέρα. Πέραν όλων των άλλων, για πρώτη φορά θα δώσουμε την ευκαιρία στη διασπορά μας, σε όσους έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, να αξιοποιήσουν την επιστολική ψήφο για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Επομένως, θα είναι επίσης μια ευκαιρία να αναδείξουμε αυτή τη δυνατότητα και να τους παροτρύνουμε να συμμετάσχουν σε μια εκλογική διαδικασία η οποία είναι αρκετά σημαντική για το μέλλον της χώρας. Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενισχύσουμε περαιτέρω τους οικονομικούς μας δεσμούς. Όπως γνωρίζετε, η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει με -πιστεύω- εντυπωσιακό τρόπο. Έχουμε αφήσει πίσω μας την κρίση. Θεωρώ ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιχειρηματολογήσουμε και στην καναδική επιχειρηματική κοινότητα ότι θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της προς την Ελλάδα και να εξετάσει το ενδεχόμενο διάθεσης κεφαλαίων».

Θέλω να αναφερθώ στην οικονομική σχέση και τους οικονομικούς αυτούς δεσμούς, κυρίως στις εμπορικές σχέσεις, ξεκινώντας από την CETA, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Υπήρξαν κάποια μεγάλα εμπόδια τον τελευταίο καιρό, συγκεκριμένα μόλις πριν από λίγες ημέρες η Γερουσία της Γαλλίας καταψήφισε την επικύρωσή της. Πότε θα επικυρώσει η Ελλάδα την CETA;

«Ευελπιστώ ότι θα την επικυρώσουμε. Έχουμε ακόμα κάποιες εκκρεμότητες σχετικά με κάποια προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή ένα συγκεκριμένο φυσικό προϊόν, για παράδειγμα, τη φέτα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η φέτα, όταν πωλείται στον Καναδά, είναι η πραγματική φέτα. Και μόνο η Ελλάδα έχει τεχνικά το δικαίωμα να παράγει φέτα. Αλλά νομίζω ότι μόλις λυθούν αυτά τα ζητήματα, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να επικυρώσουμε τη συμφωνία. Επί της αρχής, είμαι σίγουρα υπέρ των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου τέτοιου είδους, αν και καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες με άλλες χώρες. Αλλά θα λύσουμε τις διαφορές μας. Στη συνέχεια, ευελπιστώ ότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία για να αυξήσουμε το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας, διότι αν κοιτάξετε το διμερές μας εμπόριο, δεν πιστεύω ότι είναι εκεί που θα μπορούσε να είναι. Επομένως, θα είναι επίσης μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τη συνολική εμπορική μας σχέση».

Είστε, όπως είπατε, κατ’ αρχήν υπέρ της CETA. Και ο λόγος που ρωτώ πολύ συγκεκριμένα είναι επειδή υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία σε ορισμένες πτυχές άλλων χώρων, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Γαλλίας, για παράδειγμα, από τους αγρότες, σχετικά με το απελευθερωμένο εμπόριο και τις αρνητικές επιπτώσεις που πιστεύουν ότι έχει.

«Κατ’ αρχήν, πιστεύω ότι αν θέλαμε να διευθετήσουμε θέματα που είναι ευαίσθητα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου είναι επωφελείς για όλους. Αλλά ξαναλέω, για παράδειγμα, έχουμε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα όταν πρόκειται για προϊόντα ελληνικής προέλευσης, τα οποία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μόνο η Ελλάδα μπορεί να παράγει. Θεωρούμε ότι οι οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν υπόψιν συγκεκριμένες ευαισθησίες. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, με τον Καναδά, δεν έχουμε προβλήματα που μπορεί να έχουμε με άλλα μέρη του κόσμου, όπου μπορεί να εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα που δεν πληρούν βασικά περιβαλλοντικά πρότυπα. Σε μια εποχή που επιβάλλουμε πρόσθετους περιορισμούς στους αγρότες μας, αυτές οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να έχουν τη σωστή ισορροπία».

Οπότε, ερμηνεύω από αυτό ότι η αίσθησή σας είναι ότι τα περιβαλλοντικά πρότυπα του Καναδά είναι εξίσου αυστηρά, για παράδειγμα, με εκείνα της Ελλάδας;

«Ξαναλέω, στην περίπτωσή μας, το ζήτημα αφορά ιδιαίτερα τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Ο Καναδάς είναι μια προηγμένη οικονομία με ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία. Επομένως, για παράδειγμα, δεν μας απασχολούν τα ίδια ζητήματα με τον Καναδά με εκείνα που θα είχαμε με τις χώρες της Mercosur, ή με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ή με τις χώρες της Αφρικής».

Αναμένετε ότι τα ζητήματα στα οποία αναφέρεστε θα επιλυθούν σύντομα; Ο λόγος που ρωτώ είναι ότι ένας Υπουργός σας ήρθε εδώ πέρσι και πρόπερσι. Έκανε το ίδιο σχόλιο, ουσιαστικά, ότι «όταν τα ζητήματα αυτά επιλυθούν, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη συμφωνία και θα την επικυρώσουμε». Αλλά αυτό ήταν πριν από δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική