Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό ροκ με τους «Σπαρτιάτες», τα «μηνύματα» Τσίπρα και οι βολές Σπίρτζη

Επιστροφή σε υψηλούς τόνους σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η στάση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην ψηφοφορία για το νέο Προεδρείο της Βουλής δεν προβλέπεται τυπική, καθώς είθισται. Απεναντίας, η Κουμουνδούρου αναμένεται να καταστήσει σαφή την έντονη αντίδρασή της απέναντι στη χωροταξία της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς η «τριχοτόμηση» της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας στα έδρανα, αλλά και η «παρεμβολή των “Σπαρτιατών”», όπως περιγράφουν στελέχη της, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά.

Τον τόνο της αντίδρασης έδωσε χθες ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε, κατά πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος πως «είναι απαράδεκτο» αυτό που συνέβη, υπογραμμίζοντας ότι μετά την Γαλλική Επανάσταση (εννοώντας ότι καθιερώθηκε έκτοτε η κοινοβουλευτική γεωγραφία) πως είθισται η Αριστερά να κάθεται στην αριστερή πλευρά της Ολομέλειας, η Δεξιά στην δεξιά πλευρά και οι νεοναζί στα άκρα. Υπό αυτό το πνεύμα, στην παρθενική του δήλωση ως νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως «όπως έκανε διαχρονικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για όλους και όλες, για μία κοινωνία προόδου με αξιοπρέπεια και αξιοκρατία, αλλά και τους νέους και τις νέες που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο», προσθέτοντας, ωστόσο, πως «έχουμε υποχρέωση επίσης να υψώσουμε τείχος απέναντι στις σκοταδιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις που βρήκαν, δυστυχώς, χώρο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα, το κράτος δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οφείλουμε ακόμη να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας και τους θεσμούς που απαξιώθηκαν και υποβαθμίστηκαν την προηγούμενη τετραετία».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Φάμελλος απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την κοινοβουλευτική γειτνίαση του ΣΥΡΙΖΑ με τους «Σπαρτιάτες». Της επιστολής προηγήθηκε συνάντηση του κ. Τασούλα με την Όλγα Γεροβασίλη πριν τη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας, στην οποία η νέα Αντιπροέδρος της Βουλής αιτήθηκε να μην  «διασπαστεί» η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να κάθονται όλοι μαζί.

Κατόπιν αυτών, «θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των καθισμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να μην υπάρχει συνέχεια των θέσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα» σημειώνει στην επιστολή  του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Φάμελλος συμπληρώνοντας πως «θεωρούμε, επίσης απαράδεκτο ότι επιλέχθηκε η τοποθέτηση του κόμματος Σπαρτιάτες στα έδρανα της αριστεράς στη Βουλή, κάτι αναντίστοιχο με την ιστορία της Βουλής και γενικότερα των κοινοβουλίων αλλά και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα». Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να μην υπερψηφίζει Αντιπρόεδρο της Βουλής προερχόμενο από τους «Σπαρτιάτες» και την «Νίκη», ενώ δεν αποκλείεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την αντίδρασή του στη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας.


BOYLH_ALLAGH_

Η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ωστόσο, εν αναμονή και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί αύριο, Τετάρτη, οπότε και προβλέπεται ότι θα συνεδριάσει εκ νέου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση ενείχε διαδικαστικό χαρακτήρα, αλλά και αρκετή συγκίνηση για τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην επίσημη πρώτη μετά τη δήλωση αποχώρησής του από τα ηνία του κόμματος, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να καθίσει πλάι στην κ. Γεροβασίλη στην πρώτη σειρά των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην ορκωμοσία, ενώ εισερχόμενος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα από τους παριστάμενους, με το Διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Θεοχαρόπουλο να σχολιάζει από μικροφώνου πως «Πρόεδρε, Αλέξη Τσίπρα σε ευχαριστούμε για όλα». Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενέκριναν ομόφωνα τη σύνθεση του νέου Προεδρείου της ΚΟ του κόμματος, δηλαδή:

Πρόεδρος ΚΟ: Σωκράτης Φάμελλος
Αντιπρόεδρος Βουλής: Όλγα Γεροβασίλη
Γραμματέας ΚΟ: Διονύσης Καλαματιανός
Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι: Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη

Γεροβασίλη: «Να ταιριάξει το μπόι με τον ίσκιο του»

Με φόντο την τελική σύνθεση της κοινοβουλευτικής «ομάδας κρούσης» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η κ. Γεροβασίλη σχολίασε για την άρνησή της να αναλάβει Πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος πως «σε μια σύνθετη περίοδο η διάταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει με την καλύτερη, δυνατότερη εκπροσώπηση από όλες τις θέσεις. Απαιτείται συνοχή από όλους μας. Ο ρόλος του αντιπροέδρου της Βουλής σε αυτή την περίοδο επίσης θα είναι κρίσιμος. Είμαι παρούσα”, είπε για να προσθέσει: «Μετά την παραχώρηση του χώρου από τον Αλέξη Τσίπρα, οφείλει ο καθένας μας να ταιριάξει το μπόι με τον ίσκιο του και να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν έργο». Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει σε περίπτωση που κάνει νέο πολιτικό βήμα ο Αλέξης Τσίπρας, η κ. Γεροβασίλη χαμογέλασε και απάντησε λακωνικά πως «θα τα δούμε όλα αυτά».

Πυρά Σπίρτζη στους επιγόνους

Στο ενδιάμεσο, η μάχη των επιγόνων του Αλέξη Τσίπρα μαίνεται στο παρασκήνιο, ενώ με νωπή τη δήλωσή του περί παραίτησης από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, έμμεση κριτική στα πεπραγμένα της Έφης Αχτσιόγλου ως Τομεάρχη Οικονομικών άσκησε χθες ο Χρήστος Σπίρτζης.  Όταν ρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε συνέχεια τον Μητσοτάκη που «προσπαθούσε να στηρίξει την κοινωνία», ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως «ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα» «δείχνοντας» προς την μεριά της κ. Αχτσιόγλου. Αιχμές, όμως, άφησε και για την προεκλογική δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας πως «όταν η θέση ενός κόμματος είναι σταθερή φορολογική πολιτική, και υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνει και το αμφισβητεί, γκριζάρει η εικόνα; Προφανώς».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ctsmvsr5y2zd)

Στο απυρόβλητο δεν άφησε ούτε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς όπως τόνισε δεν είναι μόνο ο Κατρούγκαλος. «Υπάρχει μια πλέρια δημοκρατία στο κόμμα που κάποιοι το έχουν παρεξηγήσει. Στα τέσσερα χρόνια η εικόνα που δώσαμε ήταν ότι δεν είμαστε ένα κόμμα συγκροτημένο για να κυβερνήσουμε. Απόψεις που μπορεί επιστημονικά να γίνεται μια συζήτηση, αλλά σαν ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση δεν μπορείς να μιλάς για τοπικά νομίσματα».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική