Πολιτική

Βουλή: Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις των συμφωνιών συνεργασίας Ελλάδας με Μαυροβούνιο και Αζερμπαϊτζάν

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισαν, στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τα σχέδια νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το οποία κυρώνεται η συμφωνία Ελλάδας – Μαυροβουνίου επί της συνεργασίας και προστασίας από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές καθώς και η συμφωνία Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν, σχετικά με τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια στον τομέα της πρόληψης και της εξάλειψης των συνεπειών φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών ατυχημάτων. Υπέρ της κύρωσης των δύο συμφωνιών δήλωσαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Επιφύλαξη για την ολομέλεια τήρησαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Αναφερόμενος στις δύο συμφωνίες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, είπε ότι η Ελλάδα, μέσα από αυτές τις συμφωνίες, ενισχύει τον γεωπολιτικό της ρόλο και το κύρος της, γιατί μπορεί να παρέχει αλληλεγγύη και βοήθεια, σε περιοχές που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις, λόγω φυσικών καταστροφών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης αναφέρθηκε στο σκέλος του ΝΑΤΟ που αφορά στην πολιτική προστασία, ως «ανάμειξη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στη διαχείριση νευραλγικών δομών και υπηρεσιών και πολιτικών και στρατιωτικών των κρατών μελών και άλλων εταίρων, στο όνομα της συλλογικής ασφάλειας και της αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, απαντώντας στον βουλευτή, αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση της οφειλής της Ελλάδας προς τον NSPA (NATO Support and Procurement Agency), για τη μίσθωση εναέριων μέσων και υπογράμμισε πως «αν δεν έκλεινε αυτή η πληγή, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να μην έχει η Ελλάδα τα εναέρια μέσα που προβλέπει, για το επόμενο καλοκαίρι, το επιχειρησιακό πλάνο της Πυροσβεστικής». Τόνισε δε πως όλες οι διαδικασίες στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μηχανισμού, είναι αξιόπιστες, διαφανείς. «Συνιστά μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι η Ελλάδα απελευθερώθηκε από αυτό το χρέος και συνεχίζει η χώρα να είναι αξιόπιστος εταίρος του NSPA, για να μπορεί να μισθώνει εναέρια μέσα που χρειάζεται την αντιπυρική περίοδο», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικό το γεγονός ότι μέρος της συμφωνίας είναι και η πολιτική προστασία. «Θεωρώ εξαιρετικό το γεγονός ότι η πολιτική προστασία είναι πλέον μέρος της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί αυτό μας παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας με μια χώρα που έχει πάρα πολύ τεχνολογικά αναβαθμισμένα εργαλεία εις τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε υποτροφίες για να πάνε οι πυροσβέστες μας για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν εις το αντί πυρ, που θεωρείται μια σύγχρονη αντίληψη διαχείρισης των πυρκαγιών. Επίσης, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τις εισροές τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης, σε θέματα που εμείς προς το παρόν δεν τη διαθέτουμε».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πολλές φορές τρομακτικές και δύσκολα διαχειρίσιμες και ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους, και στην Ελλάδα, η αλληλοβοήθεια αλλά και η στήριξη μεταξύ χωρών σε θέματα κυρίως πολιτικής προστασίας είναι αναγκαία παρά ποτέ».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη είπε ότι «η διεθνής συνεργασία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση καταστροφών και διαχείριση κρίσεων, αλλά και στον τομέα της αποκατάστασης από τις συνέπειες», και συνεπώς «μέσα στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι κυρώσεις συμβάσεων για τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές με το Αζερμπαϊτζάν και με το Μαυροβούνιο».

«Ως Κίνημα Αλλαγής είναι αυτονόητο ότι στηρίζουμε τις δύο αυτές διεθνείς συμφωνίες που αναβαθμίζουν τη θέση και το ρόλο της χώρας μας, η μία άλλωστε εξ αυτών, η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια στον τομέα της πρόληψης και της εξάλειψης των συνεπειών φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών ατυχημάτων υπογράφηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010», είπε η Τόνια Αντωνίου που υπογράμμισε ότι παραμένει ζητούμενο να αποκτήσει η Ελλάδα έναν αξιόπιστο μηχανισμό πολιτικής προστασίας πρώτα από όλα για τους πολίτες της και στη συνέχεια για την υποστήριξη των διεθνών συνεργασιών της.

«Η χώρα μας, από τη μια σταδιακά αποδυναμώνει τον κύριο μηχανισμό αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, που είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, και από την άλλη, στρέφει την πολιτική προστασία, σε ατραπούς καταστολής, στρατικοποιώντας την ακόμη περισσότερο, κρατώντας την ενταγμένη στα σώματα ασφάλειας», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και σε αυτόν τον χώρο, «ρίχνει το σπόρο της ιδιωτικοποίησης».

«Πρόκληση» χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, το γεγονός ότι εισάγεται προς κύρωση η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, «που δηλώνει σύμμαχος και αδερφός λαός της Τουρκίας», «υποστήριξε την Τουρκία στο θέμα των γεωτρήσεων στα οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου», «έχει υπογράψει πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας για εξορύξεις στο κοίτασμα που έχει ανακοινώσει η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, και το χειρότερο, πιθανολογείται από την Τουρκία πως το Αζερμπαϊτζάν θα αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στη Βόρεια Κύπρο».

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης επίσης παρατήρησε ότι το Αζερμπαϊτζάν στηρίζει τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την στηρίζει σε όλα τα θέματα για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έχει ισχυριστεί ότι το ελληνικό κράτος δείχνει ανοχή στην προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική