Πολιτική

Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών – Αλλαγή στάσης σε σχέση με την προηγούμενη 4ετια

Αργά το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη βουλή. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την στήριξη του εισοδήματος θα υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ, καταψηφίζει το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Η απόφασή αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια στροφή σε σχέση με τη στάση που κράτησε κατά την προηγούμενη κοινοβουλετική περίοδο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας καθώς το κόμμα – τότε – με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα καταψήφιζε ακόμα και επί της αρχής κάθε θετικό μέτρο που ερχόταν προς ψήφιση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, ξεκίνησε την τοποθέτηση του μιλώντας για τον θάνατο των δύο πιλότων μετά την πτώση του Canadair στην Κάρυστο. «Επεσαν στο καθήκον, Αθάνατοι», σχολίασε. Μιλώντας για το σημερινό νομοσχέδιο, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά καταψηφίζει την δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αργότερα αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, είπε «συνεχίζετε την επιδοματική πολιτική, και μόνο αυτό αρκεί για να καταψηφίσουμε». Εξέφρασε παράλληλα την διαφωνία λέγοντας «τι πάει να πει επέκταση του Market Pass; Δεν υπάρχει κανένας αποτελεσματικός έλεγχος. Δεν σώζει κανέναν και τίποτα το Market Pass. Αποτυχημενο μέτρο». Η διαφωνία της Χαριλάου Τρικούπη για το νομοσχέδιο είναι αρχικά πολιτική. Όπως εξηγούν στελέχη, η λογική των pass ως πάγια επιλογή αντιμετώπισης της κρίσης ακρίβειας τελικά αναπαράγει και ανακυκλώνει την ακρίβεια. Δεν την αντιμετωπίζει με μόνιμα μέτρα (μείωση έμμεσων φόρων, νέο μοντέλο ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις, έλεγχοι στην αγορά με ενίσχυση Επιτροπής Ανταγωνισμού) όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και την καταπολέμηση του πληθωρισμού αισχροκέρδειας.

Από το βήμα της βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε «αποκρουστικό» το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών. Θολό το τοπίο για το τι θα πράξουν οι «Σπαρτιάτες», ενώ ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, ανέφερε από το βήμα της βουλής ότι «δεν είμαστε αρνητικοί στο νομοσχέδιο». Εντός της ημέρας, αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά και ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, εξέφρασε την συμπαράστασή των βουλευτών στις οικογένειες των πιλότων που έχασαν χθες την ζωή τους την ώρα που επιχειρούσαν στην ΚάρυστοΕ. Σε αυτή την αποστροφή του κ. Πλακιωτάκη χειροκρότησαν οι βουλευτές που βρίσκονταν εντός της ολομέλειας ενώ στα θεωρεία βρέθηκαν οι εύζωνες με τον διοικητή τους.

Το νομοσχέδιο

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο υλοποιείται σημαντικό μέρος, περίπου το 50%, των προγραμματικών οικονομικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης. Οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού του δημοσίου τομέα και στις συντάξεις υπαλλήλων και λειτουργών του μικρού δημοσίου, μειώσεις φόρων και οικονομικές ενισχύσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους νέους. Πρόκειται για δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ, εντός της τετραετίας 2024-2027, και επιπλέον 385 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, πέραν της επέκτασης κατά 375 εκατομμυρίων ευρώ των δανείων του Προγράμματος «Σπίτι μου».

Επιπλέον, με το παρόν νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για την αξιολόγηση από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, ρυθμίσεις για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στο πλαίσιο του περιθωρίου μικτού κέρδους, επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» έως 31/12/2023 και εισάγεται προς ψήφιση συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες που σχετίζονται με ενισχύσεις και λοιπά οικονομικά μέτρα του νομοσχεδίου, τα οποία αφορούν το τρέχον έτος.

Συνταξιούχοι

Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν την αναπροσαρμογή συντάξεων για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που υπάγονται ακόμη στην αρμοδιότητα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που υπάγονται στις διατάξεις των νόμων ν.1897/90 και ν.1977/91, δηλαδή θύματα τρομοκρατίας, παθόντες από βίαιο συμβάν, όσοι δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας, όσοι δικαιούνται πολεμική σύνταξη, συνταξιούχοι λογοτέχνες και καλλιτέχνες, ανασφάλιστοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και επαναπατρισθέντες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, όσοι έχουν εξάμηνα πτητικά, καταδυτικά, δηλαδή αλεξιπτωτιστές, υποβρυχίων καταστροφείς και ναρκαλιευτές. Όπως ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, με τις συγκεκριμένες διατάξεις, αυξάνονται οι συντάξεις για 9.500 περίπου δικαιούχους. Η πλειονότητα αυτών θα λάβει αύξηση 7,75% από 01/01/2023 και οι λοιποί που είναι περίπου 1.680 συνταξιούχοι, θα λάβουν αναλογικές αυξήσεις με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους από το 2017. Η δαπάνη του μέτρου ανέρχεται για το τρέχον έτος στο ποσό των 54,7 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 49,1 είναι εφάπαξ δαπάνη που αφορά αναδρομική καταβολή συντάξεων και 5,6 εκατομμύρια ευρώ περίπου για τα έτη από το 2024 και εφεξής.

Μισθολογικές ρυθμίσεις

Με το Γ’ μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται μισθολογικές ρυθμίσεις με τις οποίες χορηγούνται από 01/01/2024 αυξήσεις, μετά από 14 χρόνια, σε όλο το προσωπικό του δημοσίου τομέα, καθώς και επιπλέον αυτών, ειδικότερες αυξήσεις στα αναδρομικά από 7/10/2022 για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, σε συμμόρφωση με τη νομολογία του ΣΤΕ. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ προ φόρου και κρατήσεων μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά, και, όπως υπογραμμίζει το κυβερνητικό επιτελείο, αν συνυπολογιστούν ως επιπλέον αυξήσεις οι απαλλαγές που εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο του 2023, το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά το χρόνο.

Ειδικότερα,

Αυξάνεται οριζόντια ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων, του ενιαίου και των ειδικών μισθολογίων, κατά 70 ευρώ μεικτά, για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Το μέτρο αφορά σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής του Σεπτεμβρίου του 2022, σε 663.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων ορισμένου χρόνου. Η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 557 εκατομμύρια ευρώ.

Αυξάνεται η οικογενειακή παροχή κατά 20 ευρώ για το πρώτο τέκνο και κατά 50 ευρώ για κάθε επόμενο, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς. Το μέτρο αφορά 334.127 από τους 663.000 δημοσίους υπαλλήλους, το 50,3% δηλαδή και η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 155 εκατομμύρια ευρώ.

-Αυξάνεται κατά 30% το επίδομα θέσης ευθύνης των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, τμήματος, υποδιεύθυνσης, διεύθυνσης, γενικής διεύθυνσης του προσωπικού που υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και των ένστολων ιατρών του ΕΣΥ, ερευνητών, εκπαιδευτικών και προϊσταμένων εκπαίδευσης. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 87 ευρώ για τους τμηματάρχες, 105 ευρώ για τους υποδιευθυντές, 135 ευρώ για τους διευθυντές και 300 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές. Το μέτρο αφορά 64.678 δημοσίους υπαλλήλους και η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 51,6 εκατομμύρια ευρώ.

-Αυξάνεται κατά 30%, από 100 σε 130 ευρώ, το επίδομα παραμεθορίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής. Το μέτρο αφορά 21.285 στελέχη και η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 7,7 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική