Πολιτική

Χριστοδουλίδης – Σταϊνμάιερ: Κοινή θέση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο

Την ικανοποίηση του που μέσα σε ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Πρόεδρο της Γερμανίας δύο φορές, εξέφρασε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στη Λευκωσία.

Και οι δύο τόνισαν την δέσμευση τους για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

«Αποτελεί γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και ουσιαστικό συμβολισμό. Σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Βερολίνο και σήμερα έχω την τιμή να σας υποδέχομαι στην Κύπρο. Θεωρώ ότι αυτές οι επισκέψεις αποτελούν απόδειξη της ξεκάθαρης βούλησης μας για ενίσχυση των σχέσεων μας, τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι στις συνομιλίες που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες τέθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, εκπαίδευσης, πολιτισμού καθώς και το μεταναστευτικό. Χαρακτηριστικό της συνεργασίας σε θέματα παιδείας, όπως υπέδειξε ο Ν. Χριστοδουλίδης θα γίνεται πιλοτική διδασκαλία Γερμανικών σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.


chts2

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ευχαρίστησε τον κύριο Σταϊνμάιερ για το γεγονός ότι η Γερμανία αποδέχτηκε πέραν των 1.000 αιτητών πολιτικού ασύλου που είχαν φτάσει στη Κύπρο.
Όπως είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν φυσικά και περιφερειακά θέματα, όπως η κατάσταση στη Γάζα. «Υπογράμμισα τη δική μας θέση για τερματισμό των εχθροπραξιών και έναρξη των συνομιλιών στη βάση λύσης των δύο κρατών, ως τη μόνη λύση. Αναφέρθηκα επίσης στη βούληση μας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, κάτι που η Κύπρος μπορεί να κάνει και θεωρούμε ότι όταν μια κρίση που εξελίσσεται στη γειτονιά της ΕΕ, έχουμε καθήκον να διαδραματίσουμε ρόλο στις εξελίξεις» είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Εν συνεχεία ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα όσα συζητήθηκαν για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια εισβολής, κατοχής και παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα Ευρωπαϊκό κράτος.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική