Διεθνή

Προσβολές και αλληλοκατηγορίες στην δεύτερη τηλεμαχία Κλίντον και Τραμπ – Νικήτρια η Χίλαρι σε δημοσκόπηση του CNN

clintontramp-2-thumb-largeΕν μέσω έντασης και προσβολών διασταύρωσαν για δεύτερη φορά στο Σεντ Λούις του Μιζούρι τα ξίφη τους οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ. Η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε χωρίς την τυπική χειραψία μεταξύ τους, γεγονός ενδεικτικό του κλίματος που θα επικρατούσε.

Οι δύο υποψήφιοι ανέβασαν τους τόνους απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του κοινού και άσκησαν κριτική ο ένας στον άλλο επιχειρώντας ταυτόχρονα να αποκρούσουν τις κατηγορίες του αντιπάλου τους χαρακτηρίζοντας τες ως «ψέμματα».

Στη διάρκεια της τηλεμαχίας ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Χίλαρι Κλίντον ότι στην περίπτωση της εκλογής του στο Λευκό Οίκο, θα την στείλει στη φυλακή για το ζήτημα της διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, από ιδιωτικό διαμετακομιστή, την περίοδο που υπηρετούσε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη διάρκεια της δεύτερης τηλεοπτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων, ο Τραμπ υποστήριξε ότι θα διορίσει ειδικό εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, καθώς όπως ο ίδιος υποστήριξε, έθεσε σε κίνδυνο της εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κατά την περίοδο που ήταν υπουργός των Εξωτερικών στη διακυβέρνηση Ομπάμα, από το 2009-2013.

Εξάλλου, την αποκάλεσε «διάβολο», ο οποίος λέει επαναλαμβανόμενα ψέμματα, και την περιέγραψε ως έναν άνθρωπο με απίστευτο μίσος στην καρδιά της.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον τον κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύεται τις γνυαίκες, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που οι συντονιστές της συζήτησης Αντερσον Κούπερ του CNN και Μάρθα Ράντατζ του ABC ήταν σαν να βλέπουν μπροστά τους δύο τρένα να συγκρούονται μετωπικά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ORC για το CNN το 57% όσων παρακολούθησαν την τηλεμαχία θεωρούν ότι η Χίλαρι Κλίντον είναι εκείνη που κέρδισε το ντιμπέιτ έναντι 34% που θεωρούν ως νικητή τον Τραμπ.

Τα θέματα που κυριάρχησαν πάντως στην τηλεμαχία ήταν το σύστημα φορολογίας, το σύστημα υγείας, η αμερικανική πολιτική στη Συρία, ο διορισμός ανώτατου δικαστή και προηγούμενο σχόλιο της Κλίντον ότι οι μισοί υποστηρικτές του Τραμπ είναι αξιοθρήνητοι.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν του αρέσει ο Άσαντ, αλλά είναι ο Άσαντ που εξουδετερώνει το Ισλαμικό Κράτος μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν». Παράλληλα, αναρωτήθηκε γιατί οι στρατηγοί δε μπορούν να δράσουν μυστικά και να κάνουν μία αιφνιδιαστική επίθεση στη Μοσούλη; Επίσης, διευκρίνισε ότι ο ίδιος και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του, Πενς, δεν έχουν συζητήσει για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, τονίζοντας ότι ο ίδιος διαφωνεί με τις απόψεις του υποψηφίου αντιπροέδρου του.

Η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ζητήσει συγνώμη για όσα έχει πει για τους Αφροαμερικανούς, για τους μουσουλμάνους, για τους ισπανόφωνους, τους μετανάστες, αλλά και και τους αιχμάλωτους πολέμου. Παράλληλα, τόνισε ότι οι διαφωνίες της, δεν έχουν να κάνουν με τους υποστηρικτές του Τραμπ, αλλά με τον ίδιο.

Στο θέμα του διορισμού ανώτατου δικαστή η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι θα κινηθεί άμεσα. Παράλληλα, τόνισε ότι επιθυμεί ένα Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο θα υποστηρίζει τα δικαιώματα στην άμβλωση, αλλά και τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων. Τόνισε επίσης, ότι το ανώτατο δικαστήριο σήμερα, κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε από την πλευρά του ότι θα διορίσει έναν ανώτατο δικαστή, στο πρότυπο του δικαστή Άντονιν Σκαλία.

Σχολιάζοντας προ 11ετίας βίντεο που δημοσίευσε πρόσφατα η Washington Post με απόσπασμα ιδιωτικής συζήτησης κατά την οποία ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εξιστορεί την προσπάθεια του να κάνει σεξ με μια ανύπαντρη γυναίκα, χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι «δεν έχει φιλήσει ούτε έχει αρπάξει ποτέ γυναίκα χωρίς τη θέλησή της». Πρόσθεσε πως «η συζήτηση αυτή ήταν συζήτηση αποδυτηρίων». «Σέβομαι απεριόριστα τις γυναίκες και εκείνες εμένα. Δεν είμαι περήφανος για τη συνομιλία αυτή», τόνισε ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με υποτιμητικά σχόλια και στον σύζυγο της αντιπάλου του.

«Ο Μπιλ Κλίντον έχει κανει χειρότερα στις γυναίκες», είπε ο Τραμπ με την Κλίντον να απαντά ότι «τα σχόλια του αποδεικνύουν πως είναι ακατάλληλος για τον Λευκό Οίκο». «Το βίντεο δεν αντιπροσωπεύει αυτό που είναι αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όσους το άκουσαν ότι αποτυπώνει ακριβώς την προσωπικότητά του» τόνισε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με μια ερώτηση ακροατή που ζήτησε από κάθε υποψήφιο να αναφέρει κάτι θετικό για τον αντίπαλό του. Η Κλίντον ανέφερε τα παιδιά του Τραμπ και τον τρόπο που τον υποστήριξαν και ο Τραμπ ανέφερε την επιμονή της, γιατί εργάζεται, όπως είπε, για κάποιο σκοπό χωρίς να παραιτείται.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή