22 Ιανουαρίου 2019

Μπακογιάννη: Στόχος της ΝΔ είναι η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων

Το πλαίσιο δράσεων της Νέας Δημοκρατίας, όταν εκλεγεί κυβέρνηση, για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα ανέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ μίλησε στο συνέδριο Red Business Forum, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες στην ανάπτυξη ακινήτων και μπορεί να ξαναγίνει ελκυστικός προορισμός για εγχώριους και ξένους επενδυτές».

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, το σχέδιό της ΝΔ ξεκινά με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. «Έτσι, ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή στο μέσο όρο σε ΕΕ και ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα, η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει σταδιακά τη στεγαστική πίστη», σημείωσε.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε επίσης ότι η ΝΔ σχεδιάζει ακόμη έκπτωση ως και 50% για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων. Η έκπτωση φόρου θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα χρόνια.

«Εκτός αυτού, μελετούμε σοβαρά το κυπριακό μοντέλο αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, με κίνητρο την αύξηση του συντελεστή δόμησης ως και 30%. Αυτή η πολιτική ενίσχυσε την κυπριακή αγορά και δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ιδίως στα τουριστικά καταλύματα, οι επενδύσεις που έγιναν για αναβαθμίσεις κτιρίων έφτασαν το μισό δισεκατομμύριο σε 3 χρόνια» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις δράσεις που θα κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση για τα ήδη υπάρχοντα κτήρια, που παραμένουν κενά, απλοποιώντας τη νομοθεσία για την αλλαγή χρήσης κτιρίων. «Χιλιάδες κτίρια-φαντάσματα που κάποτε στέγαζαν βιομηχανίες και επιχειρήσεις στέκουν ανεκμετάλλευτα. Με διαδικασίες εξπρές μπορούν άμεσα να μεταβληθούν σε ενεργητικό απόθεμα. Θα καταθέσω και σχετική τροπολογία για το θέμα αυτό» συμπλήρωσε.

«Επιπλέον, θα μειώσουμε τη γραφειοκρατία στη μεταβίβαση. Ξέρετε πόσα δικαιολογητικά απαιτούνται σήμερα; 23. Εμείς δεσμευόμαστε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία και να τα μειώσουμε στο ένα τρίτο. Και δεσμευόμαστε να γίνονται όλα ηλεκτρονικά ως το τέλος», κατέληξε, ενώ αναπτύσσοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΝΔ, η κ.Μπακογιάννη είπε ότι αυτός στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη του silver economy.

«Εξετάζουμε την παροχή φορολογικών κινήτρων σε συνταξιούχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα. Το πέτυχαν η Πορτογαλία και η Κύπρος. Μπορούμε να το πετύχουμε κι εμείς. Τέλος, θα στηρίξουμε το πρόγραμμα goldenvisa. Θέλουμε να επεκταθεί σε νέες αγορές, μέσα από συμμετοχές σε εμπορικές και τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού. Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε πρωταθλητή στον τομέα αυτό» ανέφερε η τομεάρχης της ΝΔ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τη σημερινή κρίση της υπερφορολόγησης, της απαξίωσης και της αβεβαιότητας, σε ευκαιρία για ανάπτυξη και επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις περιουσίες των Ελλήνων» κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη.Πολιτική
Μενού
Responsive Menu Clicked Image