20 Ιουνίου 2019

Ραγδαίες εξελίξεις: Πρόταση μομφής για το Σκοπιανό από τη ΝΔ – Εξετάζεται ο χρόνος κατάθεσης

Άρχισε η συλλογή υπογραφών από τη ΝΔ για την πρόταση μομφής που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Η απόφαση είναι είναι ειλημμένη (εμμέσως το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο) και μένει μόνο να αποφασιστεί ο χρόνος κατάθεσής της.  Η άποψη ότι η πρόταση πρέπει να κατατεθεί άμεσα προκειμένου να μη χαθεί το «μομέντουμ» κυριαρχεί, ωστόσο ο παράγοντας ψήφισης των μέτρων είναι κρίσιμος και μπορεί να αναβάλλει για λίγες ώρες την κατάθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε στη Βουλή και είπε ότι για να προλάβει η κυβέρνηση τις προθεσμίες και το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο οποίο ευελπιστεί να ληφθούν θετικές αποφάσεις για το χρέος, ο νόμος με τα μέτρα πρέπει να έχει πάρει ΦΕΚ με ημερομηνία 14 Ιουνίου.

Αυτό όμως δεν θα συμβεί αν κατατεθεί πριν από την ψηφοφορία η πρόταση μομφής, καθώς σε μια τέτοια εξέλιξη η Βουλή παγώνει τις εργασίες της με αποτέλεσμα η συζήτηση για τα μέτρα να επανεκκινήσει το νωρίτερο μετά από τρεις ημέρες. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η πρόταση μομφής της ΝΔ να κατατεθεί ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo 1/6 τoυλάχιστoν των Boυλευτών (50 βουλευτές) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην κυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση δεν αρχίζει αυτομάτως άμεσα αλλά αυτό έγκειται στη βούληση της κυβέρνησης. Έτσι στο υποθετικό σενάριο ότι η πρόταση θα κατατεθεί την Παρασκευή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την έναρξη της συζήτησης την Κυριακή αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες. Σε περίπτωση πάντως που η πρόταση καταταθεί αύριο, πριν από την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου ή ακόμα και σήμερα τότε αυτό θα τινάξει στον αέρα τα μέτρα, με τη συζήτηση να μην μπορεί να αρχίσει ξανά τουλάχιστον πριν από την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα ίδια άρθρα πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών. Αυτό σημαίνει ότι δυνατότητα νέας πρότασης μομφής δεν θα υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

sofia_loukeri_300x250


Πολιτική
Μενού
Responsive Menu Clicked Image