19 Οκτωβρίου 2018

Σκάνδαλο Καμμένου: Οι Σαουδάραβες δεν ήθελαν τον μεσάζοντα στη συμφωνία

«Βομβαρδισμός» αποκαλύψεων στο Πεντάγωνο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καλείται αύριο να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που ο πρωθυπουργός τον εγκαταλείπει και ταξιδεύει στο Παρίσι, ενώ παράλληλα μοιάζουν με βουνό οι αποκαλύψεις για τον σκοτεινό ρόλο του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου, τον οποίο δεν αναγνώρισαν οι Σαουδάραβες ως εκπρόσωπό τους.

Ο κλοιός ωστόσο των αποκαλύψεων σφίγγει τόσο για τον Πάνο Καμμένο όσο και για τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο. Μάλιστα, τον ρόλο του μεσάζοντα που είχε τελικά ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποκαλύπτει και σήμερα η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου».
Το νέο έγγραφο που βλέπει το φως της δημοσιότητας έχει ημερομηνία 14 Αυγούστου 2016 και είναι επείγουσα επιστολή που υπογράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος με την οποία απευθύνεται προς το υπουργείο Άμυνας και τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και την κοινοποιεί στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Κυριάκο Κυριακίδη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος, αν και είναι παραμονή Δεκαπενταύγουστου, ζητά με μεγάλη σπουδή (όπως φαίνεται και από το «Επείγον» της επιστολής), να του γνωστοποιηθούν από το υπουργείο πιθανές ημερομηνίες, «στο αμέσως προσεχές διάστημα», προκειμένου «ο πελάτης μας», όπως χαρακτηρίζει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, να καταγράψει και να αξιολογήσει το απόθεμα των πυρομαχικών 105mm, αλλά και άλλων διαμετρημάτων.
Αποκαλύψεις Λοβέρδου
Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο θολό στο θέμα της συμφωνίας μετά την κατάθεση νέων στοιχείων σχετικά με την υπόθεση Καμμένου από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι οι Σαουδάραβες ζήτησαν 100.000 βλήματα, ενώ ο μεσάζων ήδη είχε υπογράψει για 300.000, σύμφωνα με τα πρακτικά της διμερούς σύσκεψης στο υπουργείο Άμυνας.
Όπως αναφέρουν σήμερα τα «Νέα», το αρνητικό φορτίο των αποκαλύψεων επιτείνει την παραμονή μιας εξαιρετικά κρίσιμης συζήτησης στη Βουλή, όπου ο Καμμένος προσέρχεται έπειτα από πρωτοβουλία βουλευτών της ΝΔ για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ακόμη μια περίεργη υπόθεση που έρχεται στο φως και αφορά πώληση βομβών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ νέα τροπή αποκτά και η υπόθεση των Σαουδαράβων και της άγνοιάς τους για τον μεσολαβητή επιχειρηματία που είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπός τους.
Απολογείται ο Καμμένος για τα στοιχεία-«βόμβα»
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έφτασαν στη Βουλή από τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να έχει συμφωνήσει και να έχει υλοποιήσει χωρίς διακρατική συμφωνία και χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ την πώληση αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα ΗΑΕ. Η ΝΔ μάλιστα, επικαλούμενη δημοσιεύματα, υποστηρίζει πως λόγω της έλλειψης διακρατικής συμφωνίας τα ΗΑΕ προέβησαν σε δωρεά (!) 78 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, δηλαδή δύο χρόνια μετά την πώληση του υλικού, υπήρξε έγκριση από το ΚΥΣΕΑ.
Είναι σαφές ότι αυτή τη πρωτόγνωρη -όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά για κάθε ευνομούμενο κράτος- διαδικασία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση του Καμμένου ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή.Πολιτική
Μενού
Responsive Menu Clicked Image