Πολιτική

Ακάρ για τα F-16: Οι κινήσεις της Ελλάδας δεν εξηγούνται με τους κανόνες των διεθνών σχέσεων

Στο θέμα της πώλησης F-16 από την Τουρκία και στις ελληνικές κινήσεις για το μπλκοκάρισμά της, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Χουλουσί Ακάρ την Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του σχετικά με τις δραστηριότητες της Ελλάδας να αποτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία και την αποδοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να προσθέσει στο σχετικό νομοσχέδιο σειρά από «προϋποθέσεις για την πώληση των F-16 στην Τουρκία», ο Ακάρ δήλωσε ότι η διαδικασία προμήθειας βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι παρακολουθείται στενά.

Στη συνέχεια, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει φέρει το θέμα «σε διαστάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν με τους κανόνες των διεθνών σχέσεων», ο Ακάρ είπε: «Με διάφορες πρωτοβουλίες (η Ελλάδα) προσπαθεί να επηρεάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16».

«Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην μπουν σε αυτό το παιχνίδι»

Τονίζοντας ότι τα αιτήματα της Τουρκίας είναι σύμφωνα με τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ο Ακάρ είπε: «Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στις συνομιλίες και οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, πέρα από τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, μίλησαν την επιτυχία της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης. Έχουν γίνει προσπάθειες χειραγώγησης και παραπληροφόρησης. Περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην μπουν σε αυτό το παιχνίδι».

«Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν το έργο μας και εκφράζουμε ανοιχτά τις απόψεις μας σε όλες τις συναντήσεις μας. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος. Δεν πρέπει να υπάρχει κάτι υπό όρους, όπως “θα σου δώσω αυτό, αλλά δεν θα κάνεις αυτό”. Συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας με λογικές παραμέτρους στις συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών. Η διαδικασία συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά. Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική και να προκύψουν λογικές και λογικές λύσεις» είπε, αφήνοντας αιχμές για τις προϋποθέσεις που έθεσε η αμερικανική βουλή για την αναβάθμιση και πώληση των F-16.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική