Αθλητισμός

«Ασπίδα» σε Πικέ από τον επικεφαλής των Podemos

Στο πλευρό του Ζεράρ Πικέ, ο οποίος ήταν ανοικτά υπέρ του δημοψηφίσματος της Καταλονίας και της συμμετοχής του σε αυτό, τάχθηκε ο γενικός γραμματέας των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. Μέσω δηλώσεών του υπερασπίστηκε τον ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα, χαρακτήρισε «φυσιολογική» την επιλογή του και να λάβει μέρος στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Ιγκλέσιας, οι αποδοκιμασίες κατά του Πικέ, σε διάφορα ισπανικά γήπεδα «για τη συμμετοχή στην πολιτική κινητοποίηση της 1ης Οκτωβρίου», αποκαλύπτουν «τον πολιτισμό που προωθείται από της ελίτ», οι οποίες δεν αναγνωρίζουν την ποικιλομορφία της Ισπανίας.

«Αυτή η χώρα έχει προσπαθήσει να πει ότι ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι της Ρεάλ Μαδρίτης, ετεροφυλόφιλος και συντηρητικός, και αυτό είναι ένα ψέμα για το ποδόσφαιρο και για το σύνολο της χώρας μας», εξήγησε ο επικεφαλής των Podemos κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Επανεξετάζοντας μία πολυεθνική Ισπανία», όπου χρησιμοποίησε διαφορετικές αναφορές στο ποδόσφαιρο, προκειμένου να εκθέσει την ιδέα του για τον πατριωτισμό και το όραμα της χώρας.

«Είναι φυσιολογικό ότι μια ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα έχει παίκτες δεξιούς, αριστερούς, που αισθάνονται βαθιά Καταλανοί, ή βαθιά Βάσκοι, όπως παίκτες που είναι ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι», πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας για τους εορτασμούς στις επιτυχίες της εθνικής ομάδας, στις οποίες οι ποδοσφαιριστές της «φούρια ρόχα» πανηγύριζαν κρατώντας με διαφορετικές σημαίες.

«Είμαι υπερήφανος που έχουμε μια ποδοσφαιρική ομάδα που γιορτάζει έτσι, γιατί εκφράζει την ποικιλομορφία της χώρας μας», συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας, ο οποίος χαρακτήρισε ως «πολιτικό πρόβλημα» που στον τελικό Κυπέλλου μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Αθλέτικ Μιλμπάο οι οπαδοί αποδοκίμασαν τον εθνικό ύμνο της Ισπανίας.

Ο γ.γ. των Podemos είχε προτείνει το «Copa del Rey» («Κύπελλο του Βασιλιά») να μετονομαστεί σε «Copa de la Fraternindad» («Κύπελλο της Αδερφοσύνης») και ο τελικός του να διεξάγεται πάντα στο γήπεδο της Ράγιο Βαγιεκάνο, αν και είναι αρκετά μικρής χωρητικότητας και δεν πληροί της προϋποθέσεις για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Αθλητισμός