Πολιτική

Βουλή: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το κοινωνικό μέρισμα

Σε μια γενικευμένη συζήτηση για την Οικονομία εξελίσσεται η διαδικασία επεξεργασίας στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, του κατεπείγοντος νομοσχεδίου για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια.
Η κυβέρνηση δέχεται ομοβροντία πυρών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την προέλευση της «υπεραπόδοσης» για «σπουδή» να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, «με στόχο να αλλάξει την ατζέντα», ενώ της καταλογίζεται ότι το πλεόνασμα είναι προϊόν υπερφορολόγησης των πολιτών και εξόντωσης της μεσαίας τάξης.

«Αιματοβαμμένα πλεονάσματα», «φιλοδωρήματα», «μπαχτσίσια» είναι μόνο μερικές από τις μομφές που αποδίδουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, που οδηγεί στην υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης απέρριψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν καμία δικαιολογία για να προχωρήσει στην διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς αυτό προκύπτει από το πλεόνασμα που κατάφερε στο 3% του ΑΕΠ, από το 1,75 που είχε υποχρέωση. Ο κ. Μπαλαούρας εξήγησε, ότι λόγω αυτού δίνονται 720 εκατ. ευρώ και μοιράζονται σε 3.400.000 πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

«Οι εισηγητές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, μίλησε ο μεν ένας για ανάγκη της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα και ο δε άλλος είπε, ότι δίνεται λόγω των εκλογών που έκανε η Κεντροαριστερά. Είναι για γέλια ότι μεταφέρουν τέτοια επιχειρήματα. Ξεχάσατε να πείτε στην ομιλία σας για τον Κουφοντίνα και για την καταστροφή στη Σύμη. Είναι λογικά πράγματα αυτά;» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρθρώσουν πολιτικό λόγο και να κάνουν μετά κριτική, όσο αυστηρή και σκληρή να είναι.

«Δυστυχώς στεναχωριέμαι, γιατί κόμματα ιστορικά, που έχουν ένα μεγάλο ή μικρότερο εύρος στην ελληνική κοινωνία, δεν έχουν στρατηγική. Ζαλισμένοι, σε απόγνωση σε ένα τρύπιο κότερο, είχατε μάθει να κυβερνάτε εναλλασσόμενοι, χαρίζοντας πακτωλούς χρημάτων, λεηλατήσατε τη χώρα μαζί με τους φίλους σας και στο τέλος χρεοκοπήσατε τους ανθρώπους, όχι όμως όλους τους δικούς σας» συνέχισε, απευθυνόμενος προς την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο κ. Μπαλαούρας χαιρέτισε την θετική στάση της ΝΔ να ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο θύμισε, ότι πέρσι δεν είχε πράξει το ίδιο “πήγαν κόντρα στην κοινωνία όπως άλλα κόμματα” εισέπραξαν την αποδοκιμασία.

Τέλος, καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει στρατηγική, αρέσκεται στην παραπολιτική, την σκανδαλολογία και τα «ψεύτικα νέα» ενώ εκδηλώνει αμηχανία και λειτουργεί απροσδιόριστα και ασυνάρτητα.

«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν και βεβιασμένη, αλλά είχε και μια σπουδή. Είχε σπουδή να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη σοβαρή σκιά που βρίσκεται πάνω από την κυβέρνηση συνολικά, ανεξάρτητα ότι βαραίνει τον κ. Καμένο» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση «κοροϊδεύει κατάμουτρα τον κόσμο», αφού εκείνοι που θα λάβουν το μέρισμα, την επόμενη ημέρα θα υποστούν νέες περικοπές στις συντάξεις, την υπερφορολόγηση και το τέταρτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα, ο κ. Βρούτσης το χαρακτήρισε «σεσημασμένο» και υποστήριξε ότι σε αυτό κρύβονται «όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής», ενώ σε μια αναδρομή στις παλαιότερες δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις «αρλούμπες» που έλεγαν.

Απαντώντας σχετικώς με την στάση της ΝΔ κατά την περσινή ψηφοφορία για την διανομή του μερίσματος, ο κ. Βρούτσης, αφού υπενθύμισε ότι το κόμμα του ψήφισε «παρών» και δεν καταψήφισε, είπε ότι η ΝΔ δικαιώνεται σήμερα, γιατί δόθηκε χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και δόθηκε με έναν τρόπο λανθασμένο.

Σχετικώς με το κοινωνικό μέρισμα, ο εισηγητής της ΝΔ παρατήρησε ότι δεν είναι υπεραποδοτικό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, παρά είναι «το προϊόν υπερεξόντωσης και υπερφορολόγησης του κόσμου και της κοινωνίας». Επιχειρώντας αντιπαραβολή της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, με εκείνη της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης είπε πως η ΝΔ μείωνε τους φόρους και τις εισφορές και έδινε μέρισμα. «Εσείς εξοντώνετε φορολογικά και ασφαλιστικά τον κόσμο και δίνετε μέρισμα», είπε.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επιμείνει με σοβαρότητα στις εναλλακτικές προτάσεις της για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος και θα αναδείξει με κάθε τρόπο από που προέρχεται αυτό το πλεόνασμα, ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δεν συζήτησε σοβαρά για το πώς θα γίνει αυτή η διανομή και τι αστοχίες έχει.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει διάθεση να συζητήσει καν πως να πάνε όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων και πως θα μειωθούν οι φόροι στην παραγωγή. Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ ρώτησε προς τον υπουργό Οικονομικών που βρίσκονται οι υποθέσεις φοροδιαφυγής «που θα αντιμετώπιζαν το χρέος και το έλλειμμα», πού είναι τα 2 δισ. του κ. Νικολούδη από το λαθρεμπόριο των καυσίμων και των τσιγάρων και συνήγαγε ότι πρόκειται για υπερφορολόγηση, αφού είχαμε ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.

Μόνο οι μειώσεις στις συντάξεις που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πάνω από 16 δισ. ευρώ, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης και τόνισε ότι η βύθιση των μισθών, σε συνδυασμό με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οδήγησε τους μισθούς σε μειώσεις άνω του 30% και σε πολλούς κλάδους πάνω από 40%.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την εξαπάτηση και εμφανίζει ως κοινωνικό μέρισμα ένα τμήμα του κυβερνητικού χρέους προς τους συνταξιούχους. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την πρόκληση της κυβέρνησης, που προσπαθεί να κάνει το άσπρο-μαύρο και ότι τάχα η πολιτική της αποδίδει και μοιράζει ένα πλεόνασμα στους εργαζόμενους και στο λαό», είπε ο κ. Κατσώτης και κάλεσε το λαό να συμπορευτεί με το ΚΚΕ ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ξεχωριστή αναφορά στα θύματα στη Δ. Αττική. «Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες είναι ένα χρονικό προαναγγελθέντος εγκλήματος, ένα διαχρονικό έγκλημα από όλες τις κυβερνήσεις και ευθύνες έχει και την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Κατσώτης.

«Δεν μας εξήγησε ο κ. υπουργός, γιατί θα χαθεί και πού θα πάει το μέρισμα αν δεν κατανεμηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και δεν μας εξήγησε από που προέκυψε. Απλά βεβαιώνονται πρόστιμα και δεν εισπράττονται. Κανέναν δεν άκουσα από τους προλαλήσαντες, ότι το μέρισμα προέκυψε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο δεν υλοποιήθηκε. Το θέμα είναι που στοχεύετε πραγματικά. Τα χρήματα αυτά τα έχετε εισπράξει από μια υπερφορολόγηση» είπε εκ μέρους της ΧΑ, ο Ιω. Σαχινίδης.

«Πραγματικά, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν την απίστευτη ικανότητα να κακοποιούν και αριθμούς και μαθηματικές πράξεις και ακούγοντας όλα αυτά αντιλαμβάνεται κανείς γιατί κατέστρεψαν τη χώρα», ανέφερε ο Γιώργος Λαζαρίδης, εκ μέρους των ΑΝΕΛ και υπογράμμισε:
«Η αντιπολίτευση πράγματι δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία της, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ενώ πίεζε τον ελληνικό λαό, γιατί αυτοί ήταν που κατέστρεψαν τη χώρα, αυτά τα δυο κόμματα, δεν φρόντισαν να ανακουφίσουν λίγο την κοινωνία, σε αντίθεση με αυτήν την κυβέρνηση η οποία, για δεύτερη φορά, δυόμιση χρόνια κυβερνά τη χώρα, έρχεται και δίνει κοινωνικό μέρισμα το οποίο μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το ψήφισε πέρσι κι αφουγκραζόμενη την κοινωνία έρχεται να το ψηφίσει φέτος».

«Η κυβέρνηση αντί να δίνει ελπίδα, δίνει επιδόματα», είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, που αναρωτήθηκε πώς θα αισθάνεται σήμερα ένας συνεπής φορολογούμενος, προς τον οποίο υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές του κράτους και δεν προχωράει η εξόφλησή τους.
«Κανείς δεν νομίζω να διαφωνεί με τη βοήθεια στους πιο κοινωνικά αδύναμους. Αυτή όμως είναι η μισή ιστορία. Η άλλη μισή είναι ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από το κοινωνικό γκρέμισμα της μεσαίας τάξης. Ούτε από την πάταξη της φοροδιαφυγής ή του λαθρεμπορίου, αλλά από την υπερφορολόγηση των συνήθων υποζυγίων, των φορολογουμένων της μεσαίας τάξης που είναι συνεπείς και αποτελούν τα κορόϊδα της υπόθεσης» είπε ο κ. Μαυρωτάς και τόνισε πως όσο η μεσαία τάξη, το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στραγγαλίζεται, τόσο ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται. Ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στη «βιβλική καταστροφή» στη Μάντρα Αττικής και κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί μήπως ένα μέρος του έκτακτου βοηθήματος πρέπει να πάει και εκεί.

«Θα ήθελα να μάθω πώς ακριβώς βγάλατε αυτό το υπερπλεόνασμα και βιάζεστε κιόλας να το διανείμετε» απευθύνθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Μάριος Γεωργιάδης, εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων και παρατήρησε, πως «δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε όλοι, ότι αυτό που κάνετε είναι να έχετε ρουφήξει το αίμα μέσω αύξησης των εισφορών και των φόρων στις πιο παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας μας». Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε, ότι «το κόμμα του ψηφίζει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος».

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/vouli-pir-omadon-apo-tin-antipolitefsi-gia-to-kinoniko-merisma

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική