Διεθνή

Είχε προειδοποιηθεί η Βαρκελώνη για τον ιμάμη Ες Σάτι

Προειδοποίηση είχε απευθύνει το 2016 ένας Βέλγος αστυνομικός σε έναν Καταλανό συνάδελφό του, πως ο ιμάμης που φέρεται ότι ήταν ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βαρκελώνη, ήταν ύποπτος τρομοκρατικής δραστηριότητας. Όμως, την εποχή εκείνη δεν βρέθηκαν στοιχεία που να τον συνδέουν με ισλαμιστές τζιχαντιστές.

Πολλά ισπανικά ΜΜΕ κατηγορούν με δημοσιεύματά τους την καταλανική Αστυνομία ότι δεν κατάφερε να ερευνήσει επαρκώς τον ιμάμη Αμπντελμπάκι Ες Σάτι. Με αφορμή την τρομοκρατία, εκτοξεύονται επίσης αλληλοκατηγορίες μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη και των αρχών της Καταλονίας, που πιέζουν για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πληροφορία που αφορούσε τον ιμάμη δόθηκε «ανεπίσημα» από τον Βέλγο στον Καταλανό αστυνομικό, που γνωρίζονταν μεταξύ τους, όπως ανέφερε μια πηγή της κυβέρνησης της Καταλονίας.

«Η επικοινωνία μεταξύ των δύο αστυνομικών δεν ήταν επίσημη. Γνωρίζονταν επειδή είχαν συναντηθεί σε ένα σεμινάριο», των Υπηρεσιών Ασφαλείας, πρόσθεσε η εν λόγω πηγή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Στις βάσεις της Αστυνομίας, ωστόσο, δεν βρέθηκε τίποτα επιβαρυντικό για τον Ες Σάτι. «Τα έγγραφα δείχνουν ότι δεν είχαμε καμία πληροφορία για τον ιμάμη», εξήγησε αυτή η πηγή, προσθέτοντας ότι οι μοναδικοί επίσημοι δίαυλοι επικοινωνίας της καταλανικής αστυνομίας (Mossos d’Esquadra) με αστυνομικές Αρχές σε άλλες χώρες είναι μέσω της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας.

Η καταλανική κυβέρνηση και η ισπανική κυβέρνηση απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν η Αστυνομία στην Καταλονία κατέβαλε προσπάθειες για να ελέγξει την πληροφορία που έλαβε ο αστυνομικός.

Από το Βέλγιο στην Καταλονία

Ο Ες Σάτι έζησε περίπου τρεις μήνες στο Βέλγιο, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Αργότερα πήγε στην Καταλονία ως ιμάμης της πόλης Ριπόλ, όπου φέρεται πως ριζοσπαστικοποίησε και καθοδήγησε τους νεαρούς δράστες των επιθέσεων στη Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς.

Ο Χανς Μπόντε, ο δήμαρχος της βελγικής πόλης Βιλβόρντ όπου διέμενε ο Ες Σάτι, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η βελγική Αστυνομία τον είχε ερευνήσει εκείνη την εποχή και ότι είχε ενημερώσει τις ισπανικές αστυνομικές Αρχές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σήμερα, η εφημερίδα «El Pais» έγραψε ότι ο δήμαρχος είχε λάβει μια απάντηση από την Αστυνομία της Βαρκελώνης, στις 8 Μαρτίου 2016. «Έλεγαν ότι ο ιμάμης δεν είχε διασυνδέσεις με ριζοσπαστικές ομάδες», φέρεται να δήλωσε ο Μπόντε.

Πηγές προσκείμενες στις έρευνες σχολίασαν στο πρακτορείο Reuters ότι η καταλανική Αστυνομία πιθανότατα έχασε την ευκαιρία να αποτρέψει τις επιθέσεις λόγω διαδικαστικών λαθών, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των αστυνομικών. Τα λάθη επικεντρώνονται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ερευνήθηκε η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου, μία ημέρα πριν από την επίθεση στη Βαρκελώνη, σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ. Αργότερα, διαπιστώθηκε ότι στο σπίτι αυτό οι ύποπτοι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή