Διεθνή

ΗΠΑ προς Τουρκία: Αν πάρετε τους S-400 δεν θα πάρετε τα στελθ F-35

Η πρόσβαση της Τουρκίας σε τεχνολογίες του ΝΑΤΟ θα περιοριστεί εάν αποκτήσει τους ρωσικού S-400 καθώς το σύστημά του δεν συνεργάζεται με τους ρωσικούς πυραύλους, δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της αμερικανικής αεροπορίας, σύμφωνα με την Daily Sabah.

Μιλώντας στο Defense News, η Χάιντι Γκράντ, αναπληρώτρια γραμματέας διεθνών σχέσεων της αμερικανικής αεροπορίας δήλωσε πως οι ΗΠΑ ίσως μελετήσει ανάλογη κίνηση στο θέμα της απόκτησης και χρήσης των μαχητικών F-35 από την Τουρκία.

Χωρίς να διευκρινίζει τα επόμενα βήματα που οι ΗΠΑ σκέφτονται να λάβουν, η Γκραντ δήλωσε πως: Ως κύριος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, δεν το έχουμε δει ακόμα. Θα αρχίσουμε να το βλέπουμε αν προχωρήσουν σε αυτό πως μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού στο μέλλον. Για τώρα μπορώ να πω πως η πολιτική μας δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε με αυτό το σύστημα». Δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ έχουν ανησυχίες σχετικά με την χρήση από την Τουρκία των F-35 μαζί με τους ρωσικούς S-400.

«Είναι μια σημαντική ανησυχία όχι μόνο για τις ΗΠΑ, επειδή χρειάζεται να προστατέψουμε την τεχνολογία αυτή της 5ης γενιάς» αλλά για «όλους τους εταίρους μας και συμμάχους μας που έχουν αποκτήσει ήδη το F-35». Η Τουρκία σύμφωνα με την εφημερίδα σχεδιάζει να αποκτήσει 100 μαχητικά στελθ F-35.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή