SelectedΠολιτική

Η αμυντική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου και Όστιν στο Πεντάγωνο

Στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, εστιάστηκε η συνάντηση που είχαν η Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

Οι δύο υπουργοί, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, συζήτησαν για την αναπτυσσόμενη αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Ακόμη, συζήτησαν και για τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για τη συλλογική άμυνα, ιδίως σε συνάρτηση με την επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του «για την ουσιαστική υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία για να αμυνθεί έναντι στη βάναυση και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας».

Πέραν αυτών, ο Λόιντ Όστοιν εξέφρασε την εκτίμησή του για το ότι η Ελλάδα φιλοξενεί τις αμερικανικές δυνάμεις στον κόλπο της Σούδας καθώς και την πρόσφατη επέκταση των δραστηριοτήτων εκεί και σε άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδροπούλης, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στη μεταφορά δυνάμεων και εξοπλισμού των ΗΠΑ προς και μέσω της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Ο Λόιντ Όστιν ανέφερε ότι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ τις επόμενες ημέρες και προέτρεψε τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές».

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για το ότι ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες και τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων, όπως ζητεί το ΝΑΤΟ, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο στρατών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected