Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία εγκαταλείπει το σκληρό Ισλάμ γιατί τελειώνει το πετρέλαιο

Στροφή προς το μετριοπαθές Ισλάμ θα κάνει η Σαουδική Αραβία καθώς ο πανίσχυρος πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν υποσχέθηκε μια «ανοιχτή μετριοπαθή» χώρα σπάζοντας τους δεσμούς με τους υπερσυντηρητικούς κληρικούς, προς όφελος μιας εικόνας πιο θελκτικής προς του ξένους επενδυτές και την νεολαία.

«Επιστρέφουμε σε αυτό που ήμασταν πριν, μια χώρα μετριοπαθούς Ισλάμ που είναι ανοιχτό σε άλλες θρησκείες στον κόσμο» δήλωσε σε ένα οικονομικό φόρουμ στο Ριάντ, σύμφωνα με την Hurriyet.

«Δεν θα περάσουμε τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής μας ασχολούμενοι με καταστροφικές ιδέες. Θα τις καταστρέψουμε σήμερα. Θα τελειώσουμε τον εξτρεμισμό πολύ σύντομα», πρόσθεσε. Η επίθεση αυτή του πρίγκιπα είναι η πιο άμεση επίθεση από Σουδάραβα επίσημο στους συντηρητικούς κύκλους των κληρικών που έχουν μεγάλη επιρροή στην χώρα.

Ο Μοχάμεντ πιέζει για τις μεταρρυθμίσεις από την στέψη του στις 21 Ιουνίου και αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως είναι πίσω από την απόφαση του Βασιλιά Σαλμάν να άρει την απαγόρευση προς τις γυναίκες να οδηγούν, που ίσχυε εδώ και δεκαετίες.

Από αναλυτές η στροφή αυτή του Ριάντ θεωρείται ως μια κίνηση για την δημιουργία ενός νέου οικονομικού πλαισίου στην μετά το τέλος του πετρελαίου εποχή στην Σαουδική Αραβία, που πολλοί θεωρούν πως πλησιάζει.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή