Διεθνή

Η Τουρκία ξεκινά την κατασκευή διαστημικού κέντρου στην Προύσα

Μια «ριζοσπαστική», όπως χαρακτηρίστηκε, τελετή έλαβε χώρα στην Προύσα για το Κέντρο Διαστημικής και Αεροπορικής Εκπαίδευσης Gökmen που στόχος της Άγκυρας είναι να αποτελέσει ένα από τα 5 μεγαλύτερα κέντρα διαστήματος σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τουρκικής Γενικής Γραμματείας Τύπου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Φκρί Ιτσίκ παρακολούθησε την τελετή στο κέντρο που θα είναι το πρώτο για τούρκους αστροναύτες.

Το κέντρο θα χτιστεί σε μια περιοχή 13 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και θα συμπεριλαμβάνει εκπαίδευση για μηδενική βαρύτητα, τούνελ αεροδυναμικής και άλλα 154 διαδραστικά εκπαιδευτικά σενάρια. Εκεί θα υπάρχουν και πληροφορίες για γαλαξίες. Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Ιτσίκ τόνισε πως στόχος είναι να εκτοξευτεί ο Turksat 6A μέχρι το 2020 και πως θα χρησιμοποιηθεί για τηλεπικοινωνίες και διαστημικές δραστηριότητες.

«Θέτουμε ειδικό βάρος στην εγκατάσταση αυτή. Είναι η εποχή του διαστήματος. Διαστημικά ταξίδια θα ξεκινήσουν. Υπάρχει πολύ δουλειά πάνω σε αυτό. Ένα νομικό πλαίσιο για διαστημικές σπουδές έχει τεθεί. Αυτό είναι ένα πεδίο που θα απασχολήσει τον κόσμο στο εγγύς μέλλον»

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή