SelectedΟικονομία

Θετική για την πορεία των ελληνικών ομολόγων η UBS – Αναμένει αύξηση της ζήτησης

H UBS παραμένει «ταύρος» για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα -βλέποντας περιθώριο για πτώση των αποδόσεων- παρά τις ισχυρές επιδόσεις φέτος, όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο στρατηγικός αναλυτής Εμμανουήλ Καρίμαλης. ”

«Ενώ τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζονται τώρα ως πιο δίκαια τιμολογημένα σε σχέση με τη νέα πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, παραμένουμε ανοδικοί για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα», σημειώνει η UBS.

Oι αναβαθμίσεις ρίχνουν τις αποδόσεις

Η συμπερίληψη του ελληνικού χρέους στους δείκτες ομολόγων που έχουν μόνο επενδυτική διαβάθμιση αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση από τους επενδυτές που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες.

Η μείωση του ελληνικού χρέους κατά 60% από το 2020- στο 152% του ΑΕΠ το 2024 και στο 144% το 2025 και η σημαντική ανάπτυξη στα επίπεδα του 3% όπως προβλέπει η ελβετική τράπεζα, θα δώσουν μια έξτρα ώθηση στα ελληνικά ομόλογα.

Τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει ράλι άνω των 100 μονάδων βάσης από τα μέσα Οκτωβρίου -σήμερα 118 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την Tradeweb-, μετά τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους S&P Global Ratings και Fitch Ratings, λέει. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαπραγματεύεται στο 3,451%.

Κλείνει η «ψαλίδα»

Μόνο τον τελευταίο μήνα οι αποδόσεις έχουν «βυθιστεί» κατά 0,52%, στο 3,43% από 3,95%.

Ειδικότερα το τελευταίο δεκαήμερο, μετά την αναβάθμιση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, τα ελληνικά ομόλογα έχουν δει μια πτώση αποδόσεων της τάξης του 0,20%.

Η ψαλίδα από τα γερμανικά ομόλογα έχει μειωθεί περαιτέρω, πέφτοντας κάτω από τις 120 μ.β. και συγκεκριμένα στο 1,16%, ενώ η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την Ισπανία είναι πλέον μόλις στο 0,14%.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected