Διεθνή

Ιταλία: Σύμφωνο εμπιστοσύνης για τη διάσωση της κυβέρνησης ζητά ο Ντράγκι

Έτοιμος να ξαναφτιάξει τον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την έκρηξη υποστήριξης υπέρ της παραμονής του στην εξουσία.

Μιλώντας στην ιταλική Γερουσία, τα λόγια του Ντράγκι υποδηλώνουν ότι είναι πρόθυμος να παραμείνει στην εξουσία, αλλά μόνο εάν τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας είναι πρόθυμα να παραμείνουν πιστά σε αυτόν και την πολιτική του ατζέντα.

Παράλληλα, επέκρινε τα κόμματα που είπε ότι εργάζονταν για να υπονομεύσουν την ατζέντα της κυβέρνησης, ενώ δηλώνουν πίστη στον συνασπισμό.

«Ο μόνος τρόπος, αν θέλουμε να παραμείνουμε μαζί, είναι να ξαναχτίσουμε τη συνθήκη εμπιστοσύνης από το μηδέν, με θάρρος, αλτρουισμό, αξιοπιστία», τόνισε προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να παραμείνει πρωθυπουργός εάν η κυβέρνηση συνασπισμού του αναγεννηθεί.

Ο Ντράγκι υπογράμμισε επίσης ότι η ψήφος εμπιστοσύνης της περασμένης εβδομάδας, στην οποία δεν συμμετείχαν τα Πέντε Αστέρια, δεν μπορούσε να αγνοηθεί, καθώς έδειξε ότι η συνθήκη εμπιστοσύνης πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η κυβέρνησή του έσπασε, κάτι που θα άφηνε την πόρτα ανοιχτή σε άλλα κόμματα να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Τόνισε επίσης ότι είναι ένας πρωθυπουργός που δεν είναι εκλεγμένος, για το λόγο αυτό χρειάζεται ευρεία υποστήριξη.

Αναφερόμενος στην παραίτησή του την προηγούμενη εβδομάδα, είπε: «Την περασμένη Τετάρτη παραιτήθηκα. Η απόφαση αυτή ακολούθησε την κατάρρευση της πλειοψηφίας της εθνικής ενότητας που στηρίζει την κυβέρνηση από την αρχή της. Ο αρχηγός του κράτους την απέρριψε και ζήτησε να ενημερώσω τη Βουλή. Απόφαση που δέχθηκα. Σήμερα μου επιτρέπεται να εξηγήσω σε εσάς και στους Ιταλούς αυτή την απόφαση που ήταν τόσο οδυνηρή όσο ωφέλιμη».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου εμπιστεύτηκε τη θέση του πρωθυπουργού με στόχο την αντιμετώπιση τριών έκτακτων περιστατικών: πανδημίας, οικονομικής και κοινωνικής… όλα τα κύρια κόμματα, με μια εξαίρεση, αποφάσισαν να ανταποκριθούν θετικά σε αυτή την έκκληση. Στην ομιλία που έκανα σε αυτή την αίθουσα αναφέρθηκα στην εθνική ενότητα, η οποία τους τελευταίους μήνες ήταν η καλύτερη εγγύηση… Πιστεύω ότι ένας πρωθυπουργός που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ενώπιον των ψηφοφόρων πρέπει να έχει την ευρύτερη συναίνεση», συνέχισε.

Η παραμονή του στην εξουσία της κυβέρνησης θα αποτελέσει μια ανακούφιση για τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ιταλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που φοβούνται ότι η Ιταλία θα βυθιστεί σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας σε μια ευαίσθητη στιγμή για την περιοχή.

Ο Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, όταν το λαϊκιστικό κίνημα των 5 Αστέρων αρνήθηκε να στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό κατά την ψηφοφορία επί προτάσεως εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή