Ελλάδα

Μάρμαρα Παρθενώνα: Μπορούν να προβληθούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού μουσείου

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να βρεθούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επεξεργάζεται μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα, μέσω της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου ,Τζορτζ Όσμπορν, χαρακτηρίζοντάς την ως μια win-win κατάσταση, δηλαδή μια λύση που ευνοεί όλα τα μέρη.

Ο Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι το μουσείο έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τα μάρμαρα, τα οποία αποτελούν πηγή διαμάχης μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών χωρών εδώ και αιώνες, γράφει το Reuters.

«Είναι πολύ δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα», δήλωσε ο Όσμπορν στο BBC Radio. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά, όπου αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να τα δουν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι ένα κέρδος για την Ελλάδα και για εμάς».

«Δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα»
Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε δάνεια, είπε: «Αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, και εξίσου δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Ωστόσο, ο Όσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν μόνιμα, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια πράξη του κοινοβουλίου, και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», δήλωσε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να διαμορφώσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα».

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα