Διεθνή

Μέρκελ: Δύσκολή αλλά εφικτή η συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό

Την πεποίθηση πως τα γερμανικά κόμματα, παρά τις δυσκολίες, θα καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να εργαστούν μαζί στη νέα κυβέρνηση εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Έχουμε πολύ, πού διαφορετικές θέσεις» δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους. «Αν αυτό δουλέψει- και πιστεύω πως μπορεί να δουλέψει- μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο τέλος των σημερινών διαπραγματεύσεων. Αλλά είναι μια δύσκολη δοκιμασία» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ (CDU), οι σύμμαχοί τους του CSU, οι φιλελεύθεροι του FDP και οι Πράσινοι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Οι θέσεις των κομμάτων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες σε πολλά θέματα, όπως τη φορολογία στη Γερμανία, τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους στόχους για το κλίμα, τη μεταναστευτική πολιτική.

Η Μέρκελ έχει ορίσει τη σημερινή ημέρα ως το τέλος των προκαταρκτικών συνομιλιών για την επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Αν αυτό επιτευχθεί, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη «συμβολαίου συνασπισμού» με στόχο να σχηματιστεί υπουργικό συμβούλιο και να καθορισθεί κυβερνητικό πρόγραμμα για το τέλος της χρονιάς.

Σε περίπτωση αποτυχίας και καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία στη βουλή, είναι πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή