Ελλάδα

«Μαρία Τσάλλα»: Πώς δρούσε η Ρωσίδα κατάσκοπος για να μεταφέρει πληροφορίες από την Ελλάδα

Το δίκτυο επαφών της Ρωσίδας κατασκόπου «Μαρίας Τσάλλα» αναζητούν οι ερευνητές της ΕΥΠ.

Η Ρωσίδα Ιρίνα, όπως είναι το κανονικό μικρό της όνομα, πρόλαβε και διέφυγε από την Ελλάδα, αλλά ο ρόλος της στο δίκτυο της κατασκοπείας της Ρωσίας στην χώρα, έχει αρχίσει να ξετυλίγεται.

Η «Μαρία Τ.» όπως δήλωνε πως την λένε με ψεύτικα στοιχεία, αποτελούσε μέλος του δικτύου των Illegals, Ρώσων κατασκόπων που ουσιαστικά έχουν ως ρόλο να «μεταφέρουν» τις πληροφορίες που παίρνουν από άλλους κατασκόπους, πίσω στην πατρίδα τους.

Η πληροφορία για την δράση της ήρθε από την Αγγλική ΜΙ6 και όπως αναφέρουν ειδικοί, ο ρόλος της ήταν να αποτελέσει «χειριστή» των στρατολογημένων αξιωματούχων της χώρας για την συλλογή πληροφοριών. Μετά, έστηναν έναν «μηχανισμό μεταφοράς» των πληροφοριών πίσω στον παραλήπτη τους, χωρίς ωστόσο να έρθουν ποτέ σε επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των αρχών, η «Μαρία Τ.» δεν φαίνεται να έχει καμία επαφή με στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, ή άλλα πρόσωπα διπλωματικών αποστολών από την Ρωσία.

Τα ταξίδια της «Μαρίας Τσάλλα» που ψάχνει η ΕΥΠ
Αυτό που «καίει» την ΕΥΠ είναι να διαπιστώσει αν υπήρξε δίκτυο στρατολόγησης με Ελληνες αξιωματούχους που ενδεχομένως να είχαν κατασκοπευτικό ρόλο.

Παράλληλα, υπό έρευνα είναι και οι τρόποι ταξιδιών της «Μαρίας» σε άλλες χώρες, με την ΕΥΠ να εστιάζει σε τουλάχιστον πέντε ταξίδια που έκανε προ 5ετιας, λίγο πριν την άφιξή της στην Ελλάδα το 2019.

Στην ΕΥΠ εκτιμούν πως πρόκειται για ταξίδια που ενδεχομένως να σχετίζονται με την δράση της. Σε ένα από αυτά, σύμφωνα με τα όσα φαίνονται στο προφίλ της στο Facebook, ταξίδεψε στο Ούρο Πέτρο της Βραζιλίας.

Στην Βραζιλία ζούσε και ο σύζυγός της, ο οποίος κι αυτός είναι κατάσκοπος και πρόσφατα «εξαφανίστηκε» με την σύντροφο την οποία είχε εκεί (κρύβοντας καλά την ταυτότητά του) να τον αναζητά και κάπως έτσι να τον καλεί πίσω η Ρωσία, όπως και την Ιρίνα Αλεξάντροβα.

Το ταξίδι της στην Βραζιλία έγινε το φθινόπωρο του 2019, όπου τράβηξε φωτογραφίες στους δρόμους της πόλης όπου πιθανολογείται ότι συνάντησε τον σύζυγό της, τον «Τζέραλντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιτς».

Πέρα από τον «Βραζιλιάνο» σύζυγό της, η Ιρίνα ή «Μαρία» είχε ως «παρτενέρ» κι άλλη μία κατάσκοπο η οποία δρούσε στην Σλοβενία και συνελήφθη πριν δύο μήνες. Ένα από τα ταξίδια της ήταν εκεί και πιθανολογείται πως κι αυτός ήταν ένας λόγος της ανάκλησης της Ιρίνας και του συζύγου της, πριν τους συλλάβουν κι αυτούς.

Οι αρχές ξεψαχνίζουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που άφησε πίσω της, αναζητώντας το παραμικρό στοιχείο που μπορεί να άφησε πίσω και να βοηθήσει στην υπόθεση.

Πώς έφτασε η πληροφορία για την δράση της στην Ελλάδα
Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη της χάρη σε πληροφορίες από την Βρετανική Μ16, τα οποία ενημέρωσαν την ΕΥΠ για την δράση της. Αμέσως έγινα έρευνα για να βρεθούν στοιχεία για την «Μαρία Τσάλλα» η οποία στα χαρτιά φέρεται να είχε γεννηθεί τον Δεκέμβριο του 1991 και είχε δηλωθεί το όνομά της στο Ληξιαρχείο Αμαρουσίου. Εκεί είχε δηλωθεί και ο θάνατός της… με την Ιρίνα να παίρνει το όνομά της.

Όπως διαπιστώθηκε, άγνωστοι είχαν σκίσει από το αρχείο σελίδες αντικαθιστώντας τες με άλλες, που όμως είχαν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Διαπιστώθηκε επίσης ανακολουθία του ηλεκτρονικού αρχείου καταχώρησης με τα έντυπα δικαιολογητικά που είχαν κατατεθεί. Η πραγματική Μαρία Τσάλλα είχε καταγωγή από τη Νότια Εύβοια.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, η Ρωσίδα κατάσκοπος εμφανίστηκε στο Ληξιαρχείο Μεσσαπίων ζητώντας να προχωρήσει σε μεταδημότευση, σε μια προσπάθεια να σβήσει τα ίχνη της. Ακόμη και με την επιχείρησή της ξεγέλασε τις αρχές. Δήλωσε έδρα στην οδό Τζαφέρη στο Γκάζι, ενώ το κατάστημα με τα πλεκτά που είχε ανοίξει, ήταν στο Παγκράτι και δεν εμφανίζεται πουθενά στα μητρώα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα