Διεθνή

Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στη Ρωσία

Οι κάλπες στη Ρωσία θα ανοίξουν στις 18 Μαρτίου και σήμερα ξεκίνησε και επισήμως η προεκλογική περίοδος στη Ρωσία, με φαβορί τον Βλαντίμιρ Πούτιν, υποψήφιο για τέταρτη φορά.

Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση ενός διατάγματος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου στην επίσημη εφημερίδα Rossiskaia Gazeta. Το διάταγμα επιβεβαιώνει και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, μετά τη σχετική απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Στις 18 Μαρτίου είναι και η τέταρτη επέτειος από την υπογραφή της συνθήκης με την οποία η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Πούτιν, που ανήλθε στην εξουσία το 2000 ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για μια τέταρτη θητεία κι αν κερδίσει στις εκλογές θα παραμείνει στην προεδρία της Ρωσίας ως το 2024 και θα γίνει ο μακροβιότερος πρόεδρος της χώρας μετά τον Ιωσήφ Στάλιν.

Την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα κατέβει ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος και όχι υπό το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, βασιζόμενος «στην ευρεία στήριξη των πολιτών».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ανεξάρτητο ινστιτούτο Levada και η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Πούτιν φαίνεται να κερδίζει το 75% των ψήφων, αν και στην πραγματικότητα δεν έχει ανταγωνισμό σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο βασικός του αντίπαλος, ο Αλεξέι Ναβάλνι, δεν θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές καθώς έχει καταδικαστεί για πολλά αδικήματα, κυρίως για κατάχρηση πόρων, υποθέσεις τις οποίες καταγγέλλει ως πολιτικά υποκινούμενες και κατασκευασμένες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Έλα Παμφίλοβα, 23 υποψήφιοι έχουν «εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν» στις προεδρικές εκλογές.

Μεταξύ αυτών είναι οι επικεφαλής του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του ακροδεξιού LDPR, που διαθέτουν ήδη έδρες στο κοινοβούλιο, και η ανεξάρτητη υποψήφια Ξένια Σόμπτσακ, κόρη του πρώην μέντορα του Πούτιν. Ωστόσο κανένας από αυτούς τους υποψήφιους δεν συγκεντρώνει περισσότερο από το 10% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το Levada.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή