Διεθνή

Παραιτείται ο Ντράγκι -Μεταβαίνει τώρα στον Ιταλό πρόεδρο, ραγδαίες εξελίξεις

Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά στην ιταλική βουλή ότι θα παραιτηθεί.

Αυτή την ώρα μεταβαίνει στον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα προκειμένου να υποβάλλει, όπως φαίνεται, εκ νέου την παραίτησή του όπως ανέφερε μιλώντας στην ιταλική Βουλή. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ντράγκι θα παραιτηθεί. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 4,8%.

Πιο αναλυτικά, μετά από ενθουσιώδες χειροκρότημα των μελών της ολομέλεια της βουλής, ο Μάριο Ντράγκι πριν λίγο δήλωσε: «Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου». Ο Ντράγκι αναμένεται να παραιτηθεί οριστικά από πρωθυπουργός.

«Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται», είπε τέλος ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.

Η παραίτηση Ντράγκι αναμένεται να γίνει αυτή τη φορά αποδεκτή από τον Πρόεδρο Ματαρέλα ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το πόστο του πρωθυπουργού της Ιταλίας και του επικεφαλής μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως ο πρόεδρος της χώρας δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του και του ζήτησε να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου με την ελπίδα να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ένα από τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, είχε αντιταχθεί σε ένα νέο διάταγμα με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και την καταπολέμηση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Οι βουλευτές διεξήγαγαν ψήφο εμπιστοσύνης για το ευρύ πακέτο πολιτικής, αλλά τα Πέντε Αστέρια μποϊκόταραν την κίνηση, εξοργίζοντας τόσο τον Ντράγκι όσο και τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κλήθηκε στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γερουσία χθες Τετάρτη για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, αλλά πριν από το δράμα το βράδυ της Τετάρτης το βράδυ, το Κίνημα Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη νέα ψήφο εμπιστοσύνης, όπως και η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η κεντροδεξιά είχε προτείνει μια νέα ψηφοφορία για να κρατήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εκτός του συνασπισμού.

Ο Ντράγκι κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, αλλά το σνομπάρισμα από τους εταίρους του συνασπισμού ουσιαστικά σήμανε την κατάρρευση της κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο δρόμο για δύσκολες και αβέβαιες πρόωρες εκλογές, που θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή