Ελλάδα

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα 106 κιλά κοκαΐνης -Ο άστεγος που ίδρυσε εταιρεία, ο τιμοκατάλογος

Tην δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης με τα 105 κιλά κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη, ξεδιπλώνει το iefimerida, μετά τη μαραθώνια διαδικασία με τις απολογίες των 10 συλληφθέντων εκ των οποίων οι 9 κρίθηκαν προφυλακιστέοι, για το διεθνές κύκλωμα με διασυνδέσεις σε Ελλάδα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι έρευνες των αρχών δεν έχουν σταματήσει καθώς αναζητούνται και άλλοι εμπλεκόμενοι μεταξύ των οποίων και ένας 30χρονος από τη Βόρεια Μακεδονία.

Η καταδίωξη και η επεισοδιακή σύλληψη
Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, άνδρες της  ΟΠΚΕ,  όταν έκαναν ηχητικά και φωτεινά σήματα προκειμένου να σταματήσει όχημα το οποίο είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την αποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο, που χρησιμοποιούσε η οργάνωση για τα ναρκωτικά , το οποίο κινούταν προς την Θεσσαλονίκη μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, ο οδηγός Μ.Π., προσπάθησε να διαφύγει πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς.
Μάλιστα κατά την προσπάθεια του αυτή, έκανε αναστροφή σε φανάρι και κινήθηκε στην οδό Μοναστηρίου, προς την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Κιλκίς.

Στη συμβολή των οδών Μπότσαρη και Εθνικής Αντιστάσεως επιχείρησε να στρίψει αριστερά, στην Εθνική οδό Αντιστάσεως, έχασε όμως τον έλεγχο και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο το οποίο κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα.
Δεν το έβαλε όμως κάτω και προσπάθησε εκ νέου να διαφύγει,  κάτι το οποίο δεν κατάφερε και τελικά ακινητοποιήθηκε το όχημα του από τους αστυνομικούς.

Τότε φέρεται να  κλείδωσε τις πόρτες, ωστόσο οι αστυνομικοί έσπασαν το τζάμι του οδηγού.

Εκείνος προσπάθησε να τους απωθήσει και άρχισε να τους χτυπάει, χωρίς όμως να αποφύγει τελικώς τη σύλληψη. Από τον έλεγχο που έγινε στο όχημα, στο πορτ παγκαζ εντοπίστηκαν πέντε ταξιδιωτικοί σάκοι με δέματα κοκαΐνης.

Σύμφωνα με την κατάθεση αστυνομικού που συμμετείχε στην επιχείρηση, αντίσταση έφεραν και υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης που ήταν στην αποθήκη.

«Την 08/05/2023 και περί ώρα 19.00 σε αποθήκη που διατηρούσε η εγκληματική οργάνωσης στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, ακινητοποιήθηκαν για έλεγχο…, οι οποίοι κατελήφθησαν να προβαίνουν σε συγκόλληση σημείων επί των κυλιοδικών του εμπορευματοκιβωτίου, στα οποία αποκρύπτονταν τα κατασχεμένα δέματα κοκαΐνης που περιέχονταν σε πέντε ταξιδιωτικούς σάκους που μετέφερε ο… . Κατά την ακινητοποίηση των προρρηθέντων ατόμων, άπαντες προσπάθησαν να αποφύγουν των επικείμενο έλεγχο , αντιδρώντας σθεναρά, απωθώντας και χτυπώντας τους συναδέλφους μου, οι οποίοι και ακινητοποιήθηκαν με τη χρήση της απαραίτητης βίας».

Η σχέση με το Περού
Σύμφωνα με τη δικογραφία, στην Υποδιεύθυνση δίωξης ναρκωτικών Αττικής, έφτασαν πληροφορίες από τις αρχές της Γερμανίας, σχετικά με δικογραφία που σχηματίστηκε από τις αρχές του Περού, για κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης και πιθανή εμπλοκή ελληνικών συμφερόντων εταιρείας, με έδρα στον Εύοσμο στην περιοχή Κουκλουτζά.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες στο λιμάνι του Περού είχαν κατασχεθεί εμπορευματοκιβώτια τα οποία περιείχαν μίγμα από μολύβι και κοκαΐνη βάρους 30 τόνων.

Συγκεκριμένα από την επεξεργασία σε 9 τόνους του εν λόγω οχήματος βγήκαν 5 τόνοι κοκαΐνης.

Ως παραλήπτρια εταιρεία εμφανιζόταν η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα τον Εύοσμο.

Στην συγκεκριμένα έδρα λειτουργούσε άλλη εταιρεία.

Από σχετικό έγγραφο που έφτασε στις αρχές, εκεί απασχολούνταν ως μισθωτός ο γιος του φερόμενου αρχηγού και πρώην σύζυγος της γυναίκας, η μητέρα της οποίας εμφανιζόταν ως διαχειρίστρια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε άλλη εταιρεία με την ίδια έδρα.

Σε μία από τις δύο εταιρείες -που είχαν την ίδια έδρα- εμφανιζόταν, από τις 19/4/2021 έως τις 07/06/2022 ως μέλος αυτής, με ποσοστό 97% η πρώην σύζυγος του γιου του φερόμενου αρχηγού της οργάνωσης, ο ίδιος ο γιος του με 3% και η πρώην πεθερά του με ποσοστό 20%.

Οι συναντήσεις του κυκλώματος ναρκωτικών με τα 103 κιλά κοκαϊνης
Οι επισκέψεις στην έδρα των δύο εταιρειών  του φερόμενου αρχηγού, ήταν καθημερινές, καθώς ήταν ο πραγματικός διαχειριστής, ενώ τα υπόλοιπα άτομα ήταν «εικονικά».

Βάσει της δικογραφίας,  τα μέλη της οργάνωσης ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικά στις επαφές τους.

Τα ύποπτα ραντεβού τους, τα πραγματοποιούσαν στο παρελθόν  στην έδρα της εταιρείας εκεί όπου η παρακολούθηση ήταν δύσκολη, είτε στη συνέχεια σε καφέ κοντά στην εταιρεία ,αφού πρώτα είχαν ελέγξει όλη την περιοχή για πιθανή ύπαρξη αστυνομικών.

Όπως διαπιστώθηκε ο φερόμενος αρχηγός πραγματοποιούσε συναντήσεις με άτομο αλβανικής καταγωγής με το όνομα Έντι, καθώς είχαν στενές σχέσεις και παράνομες δραστηριότητες.

Οι ρόλοι στην οργάνωση με την κοκαϊνη
Ο 68χρονος γιατρός Α.Η., φερόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ήταν αυτός που είχε αναλάβει την  οργάνωση της αποστολής μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα το Εκουαδόρ, στην Ελλάδα και γενικά στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Παράλληλα είχε επιφορτιστεί και με την  οργάνωση της παραλαβής προρρηθέντων ποσοτήτων κοκαΐνης στην ελληνική επικράτεια και εξαγωγή τους από τα σημεία απόκρυψης επί των εμπορευματοκιβωτίων.

Επίσης τα ηγετικά στελέχη κατά τις αστυνομικές αρχές που συνέταξαν την σχετική δικογραφία, ήταν ακόμα τρία με ρόλο την εξαγωγή των δεμάτων  κοκαΐνης, την παραλαβή των εξαχθέντων ποσοτήτων κοκαΐνης που έχει το κύκλωμα αλλά και για τη μεταφορά και την περαιτέρω διακίνηση.

Ως άμεσοι συνεργάτες εμφανίστηκε ο γιος του 68χρονου γιατρού, και ακόμα ένα άτομο.

Όσον αφορά τον 30χρονο που δεν συνελήφθη και αναζητείται, φέρεται να είχε αναλάβει να παραλαμβάνει το εμπορευματοκιβώτιο με τις κρυμμένες  ποσότητες κοκαΐνης από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να το μεταφέρει στην αποθήκη που διατηρούσε η εγκληματική οργάνωση στον Άγιο Αθανάσιο.
Την συγκεκριμένη αποθήκη φέρεται να μίσθωνες ένας από τους στενούς συνεργάτες του φερόμενου «εγκεφάλου».

Ο τιμοκατάλογος του κυκλώματος κοκαϊνης
Στη δικογραφία γίνεται εκτενής αναφορά και στον ….τιμοκατάλογο που αφορά στη… «λευκή κυρία».

Έτσι, η τιμή αγοράς της κοκαΐνης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται σε 5000 δολάρια ή 4.400 ευρώ.

Τα έξοδα μεταφοράς για κάθε κιλό κοκαΐνης ανέρχονται σε 2000 ευρώ και 5000 ευρώ για ενδιάμεσα άτομα -συνήθως για διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς που βοηθούν στη δράση των κυκλωμάτων.

Το  κάθε κιλό κοκαΐνης κοστίζει στα κυκλώματα περίπου 12.000 ευρώ. Η τιμή πώλησης της κοκαΐνης στην ελληνική επικράτεια, όταν πωλείται σε μεγάλες ποσότητες χονδρική δηλαδή άνω των πέντε κιλών ανέρχεται κατ ελάχιστο σε 32.000 ευρώ το κιλό και μπορεί να αυξηθεί μέχρι και  τις 60,000 ευρώ. Η τιμή πώλησης της κοκαΐνης στην ελληνικής επικράτεια όταν πωλείται τμηματικά κυμαίνεται από 60.000 έως 120.000 ευρώ.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, που προμηθεύτηκε τα ναρκωτικά από τη Λατινική Αμερική το κόστος αγορά ανέρχεται σε 12.000 ευρώ το κιλό.

Δηλαδή η οργάνωση η συγκεκριμένη έδωσε ένα 1.255.728 ευρώ για την ποσότητα των 104.644 κιλών ενώ θα διέθετε αυτή κατά ελάχιστο προς 32. 000 ευρώ το κιλό με τα κέρδη να ανέρχονταν σε 32.000 ευρώ το κιλό, δηλαδή θα αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση 3.348.608 ευρώ ενώ το προσδοκόμενο όφελος ανερχόταν σε 2.092.880 ευρώ

Ο άστεγος που ίδρυσε εταιρεία
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση ενός από τους συλληφθέντες, ο οποίος αν και άστεγος για πολλά χρόνια, ίδρυσε εταιρεία, ενώ δεν φαίνεται να έδωσε πειστικές απαντήσεις για το πώς βρέθηκε στα χέρια του 68χρονου η κάρτα τραπέζης της εταιρείας του, στην οποία έκανε άλλος κουμάντο…

«Το καλοκαίρι του 2022 και ενώ ήμουν άστεγος επί πολλά συνεχόμενα χρόνια, μου προτάθηκε από δύο άτομα Σκοπιανής καταγωγής, τα στοιχεία των οποίων δεν γνωρίζω και τα οποία γνώρισα τυχαίως, να ανοίξω στο όνομα μου μία εταιρεία και να συνεργάζομαι μαζί τους εισάγοντας στην Ελλάδα προϊόντα τύπου πέλετ και εξάγοντας τα στα Σκόπια. Παράλληλα με προσέγγισε άτομο ονόματι «Διαμαντής», και μου πρότεινε να βρούμε μία αποθήκη και  αν την εκμισθώσουμε στο όνομα της εταιρείας αυτής ώστε να ξεκινήσει η δραστηριότητα της και να αποκτήσω κι εγώ εισόδημα. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο «Διαμαντής» με ενημέρωσε ότι βρήκε κατάλληλη αποθήκη και πήγαμε μαζί στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Αθανασίου  Θεσσαλονίκης προκειμένου να υπογράψω το μισθωτήριο συμβόλαιο . Έκτοτε την αποθήκη επισκέφθηκα άλλη μία μόνο φορά νομίζω και δεν ξαναείδα τον «Διαμαντή» εκ ου και δεν είμαι σε θέση αν τον περιγράψω ή να τον αναγνωρίσω με βεβαιότητα. Κάθε μήνα λάμβανα ένα ποσό ως μέρισμα της τάξεως των 500 ευρώ περίπου , το οποίο μου παρέδιδαν άγνωστα σε εμένα άτομα, γνωρίζοντας μόνο ότι η εταιρεία εμπορεύεται πέλετ. Τον κύριο (αναφέρει το όνομα του φερόμενου αργηχικού μέλους), τον γνωρίζω τα τελευταία 6-7 χρόνια α[΄τη στιγμή που μου έδωσε δουλειά ως φύλακα, και στέγη στην εταιρεία του στον Εύοσμο. Δεν γνωρίζω πώς η κάρτα τραπέζης της εταιρείας μου βρέθηκε στην κατοχή του , όπως δεν γνωρίζω και ποιος διαχειριζόταν στην πράξη την εταιρεία την οποία ίδρυσα στο όνομα μου»

Η εκμίσθωση της αποθήκης,  στον Άγιο Αθανάσιο,  είχε γίνει από την  1/6/2022 έως και την 1/6/2025 .

 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα