Οικονομία

Ρουμπινί: Η συμφωνία για το όριο του χρέους των ΗΠΑ ίσως επιτευχθεί την τελευταία στιγμή

Ο Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη για πιθανή καθυστέρηση των συνομιλιών με στόχο την αποφυγή μιας στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ καθώς η αποτυχία συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους πιθανώς θα πλήξει τις αγορές και θα βλάψει μακροπρόθεσμα την εμπιστοσύνη στο δολάριο.

«Μπορεί να φτάσουν στο “παρά πέντε” προτού υπάρξει συμφωνία”, είπε o διεθνούς φήμης οικονομολόγος στο Bloomberg TV στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στην Ντόχα.

«Ή είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε η αγορά θα καταρρεύσει», συμπλήρωσε ο Ρουμπινί.

Ρουμπινί: Πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία οι γεωπολιτικές εντάσεις

Ο Ρουμπινί, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «προφήτης της καταστροφής» και τον περασμένο μήνα εκτίμησε ότι η βουτηγμένη στα χρέη Τουρκία θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα μετά τις εκλογές, είπε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στην υφήλιο, από την Ουκρανία μέχρι το Ιράν και η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσαν να αποδειχθούν μεγάλη πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία τη φετινή χρονιά.

Ο Ρουμπινί πρόσθεσε ότι οι επενδυτές του Κόλπου, που είναι ήδη γεμάτοι με μετρητά από τις αυξημένες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, πιθανώς θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους ιδιωτικά, με ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία