Διεθνή

Ρωσικό βέτο και στο ιαπωνικό σχέδιο απόφασης για τα χημικά όπλα στη Συρία

Η Ρωσία άσκησε βέτο την Παρασκευή στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο είχε καταρτιστεί από την Ιαπωνία και προέβλεπε την παράταση για έναν μήνα της εντολής της διεθνούς ομάδας που ερευνά τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, μία ημέρα αφού η Μόσχα άσκησε βέτο στο αμερικανικό σχέδιο για αυτό ενώ το δικό της επίσης απορρίφθηκε.

Η ισχύς της εντολής της κοινής αποστολής έρευνας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που είχε δημιουργηθεί κατόπιν μιας ομόφωνης απόφασης του 15μελούς ΣΑ το 2015, εξέπνευσε.

Με αυτό η Ρωσία έχει πλέον ασκήσει 11 φορές βέτο σε σχέδια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάληψη δράσης στη Συρία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα, το 2011.

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με δημοσίευα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε έντονα το βέτο το οποίο άσκησε η Ρωσία.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η αμερικανική προεδρία κρίνει ότι το ρωσικό βέτο αποτελεί ένα «καθαρό μήνυμα» ότι η Μόσχα δεν θεωρεί πως έχουν καμιά αξία οι ζωές των θυμάτων ή η τήρηση του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τη διάπραξη επιθέσεων με τη χρήση χημικών όπλων.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι η Ρωσία άσκησε βέτο «για να προστατεύσει για άλλη μια φορά το καθεστώς (του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ και τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν χημικά όπλα στη Συρία».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή