SelectedΠολιτική

Σκυλακάκης: Καλύτερα προετοιμασμένη η Ελλάδα αν η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου θα καθορίσουν πώς θα διατεθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει βρει το οικονομικό επιτελείο από την αύξηση των εσόδων και τα έσοδα από τον τουρισμό δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κόσμο για το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς λόγω της αύξησης του αερίου οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί. Αν περισσέψουν χρήματα θα στηριχτεί ο κόσμος και για άλλες ανάγκες του» διαβεβαίωσε ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι στο ενδεχόμενο η Μόσχα να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και σημείωσε ότι ότι εμείς θα έχουμε ούτως ή άλλως 15% μείωση στο αέριο σε σχέση με το 2021, γιατί βάζουμε στην παραγωγή ρεύματος και το λιγνίτη ενώ θα χρησιμοποιούμε και πετρέλαιο και θα μπουν στο σύστημα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θα παραμείνει η έκπτωση του 3% στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου ακόμη και για αυτούς που θα κάνουν φορολογικές δηλώσεις μετά τις 31η Ιουλίου γιατί η πρώτη ημερομηνία πληρωμής του φόρου είναι η 31η Αυγούστου, διευκρίνισε ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Οικονόμου: Απέχουμε από το σενάριο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος

Σημειώνεται ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδωσε σήμερα απάντηση στα σενάρια για προγραμματισμένες διακοπές στο ρεύμα που διακινούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία.

«Τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πρέπει να παρακολουθούμε τα πάντα, αλλά απέχουμε από αυτό το σενάριο γιατί η χώρα μας τροφοδοτείται από άλλο αγωγό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε επεξεργαστεί σενάρια για να μη φτάσουμε σε τέτοια ζητήματα, είμαστε σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση, έχουμε λάβει τα μέτρα μας νωρίτερα έχουμε αποθήκες LNG έχουμε και κλιματικό πλεονέκτημα» εξήγησε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τάχθηκε εκ νέου κατά του σχεδίου της Κομισιόν για «ψαλίδι» της ζήτησης φυσικού αερίου. «Δεν μπορεί να δώσει λύση, αλλά θα κάνει το πρόβλημα πιο έντονο σε όλες τις χώρες, εμείς με το φυσικό αέριο παράγουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι άλλος ο δρόμος που πρέπει να κοιτάξει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά ζητήματα που απορρέουν από το Ουκρανικό» επισήμανε.

Διευκρίνισε ότι θέση της Αθήνας στην Ευρώπη είναι η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και να αξιοποιηθούν χρήματα από τα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected