Διεθνή

«Συμφωνία» για το Brexit στα θέματα που αφορούν την Ιρλανδία

Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit κατέληξαν σε συμφωνία πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ιρλανδία, μεταξύ άλλων και στην ευθυγράμμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων στο νησί ώστε να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές στην ιρλανδική κυβέρνηση.

«Καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία για τα ιρλανδικά ζητήματα», δήλωσε η μία από τις πηγές.

«Η φράση κλειδί είναι μια σαφής δέσμευση να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων αναφορικά με τους κανονισμούς της τελωνειακής ένωσης και της εσωτερικής αγοράς που απαιτείται για να στηριχθούν η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οικονομία ολόκληρου του νησιού και τα σύνορα».

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε διαμηνύσει από το Δουβλίνο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απορρίψει το αίτημα της Βρετανίας για έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών, αν η Ιρλανδία δεν μείνει ικανοποιημένη από την πρόταση του Λονδίνου για το θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Προτού να προτείνω τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική σχέση (της ΕΕ με τη Βρετανία) στους ηγέτες, θα συμβουλευτώ (τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας) αν η προσφορά της Βρετανίας θεωρείται επαρκής για την ιρλανδική κυβέρνηση», είπε ο Τουσκ. «Θα είμαι πολύ σαφής: αν η πρόταση της Βρετανίας θεωρηθεί απαράδεκτη από την Ιρλανδία, θα είναι επίσης απαράδεκτη και για την ΕΕ. Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί ίσως δυσκολεύονται να το αντιληφθούν», πρόσθεσε.

«Για τον λόγο αυτό το κλειδί για το μέλλον της Βρετανίας βρίσκεται –κατά κάποιον τρόπο– στο Δουβλίνο, τουλάχιστον για όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή