Οικονομία

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες – Τα θέματα που θα συζητηθούν

Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Στο πλαίσιο της τακτικής παρακολούθησης των οικονομικών εξελίξεων από το Eurogroup, τα θεσμικά όργανα θα παρουσιάσουν την ανάλυσή τους σχετικά με τις τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, και τις πιθανές επιπτώσεις στον δημοσιονομικό συντονισμό.

Δημοσιονομικοί κανόνες
Οι υπουργοί θα εξετάσουν τις κύριες μελλοντικές προκλήσεις όσον αφορά τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές για το 2024, προετοιμάζοντας έτσι τη συζήτηση που θα πραγματοποιήσει το Eurogroup τον Δεκέμβριο με αντικείμενο τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων.

Ενας από τους στόχους της ΕΕ είναι η επαναφορά μέσα στο 2024 των δημοσιονομικών κανόνων που «πάγωσαν» από το 2020 λόγω της πανδημίας.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας περιορίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάθε χώρας έως το 3% επί του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος έως το 60% επί του ΑΕΠ.

Ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης
Στο πλαίσιο ενός νέου άξονα εργασιών σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης και βάσει σημειώματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Eurogroup θα πραγματοποιήσει μια πρώτη συζήτηση με αντικείμενο την πορεία της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης, τις προκλήσεις και τους κύριους μελλοντικούς συμβιβασμούς πολιτικής.

Ενημέρωση για την τραπεζική ένωση
Οι υπουργοί των χωρών που συμμετέχουν στην τραπεζική ένωση θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση των εξαμηνιαίων εκθέσεων των προέδρων του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν συζήτηση για την υγεία του τραπεζικού συστήματος και όσα πρέπει ακόμα να γίνουν προκειμένου να διατηρηθεί η ανθεκτικότητα του συστήματός μας και να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές προκλήσεις.

Το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και χρηματοπιστωτικών αγορών
Σύμφωνα με την προσέγγιση που συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση τον Μάιο, οι υπουργοί θα συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων με φορείς της αγοράς σχετικά με το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και χρηματοπιστωτικών αγορών.

Στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν οι θεσμικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επενδυτικών ταμείων και των συνταξιοδοτικών ταμείων, καθώς και η συμμετοχή ιδιωτών.

Το Eurogroup θα συζητήσει με τους προσκεκλημένους του πώς μπορεί να ενισχυθεί η συμβολή των θεσμικών επενδυτών στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδυτικές στρατηγικές και στην αντιμετώπιση του κατακερματισμού των κεφαλαιαγορών της ΕΕ.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης πώς μπορεί να αυξηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών, ώστε οι πολίτες της ΕΕ να μπορούν να ωφελούνται περισσότερο από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία