Οικονομία

Τουρκία: Νέο άλμα του πληθωρισμού, κοντά στο 62% τον Νοέμβριο

Νέο άλμα κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία αγγίζοντας το 62% τον Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 61.98% τον περασμένο μήνα από 61,36% τον Οκτώβριο και 61,5% τον Σεπτέμβριο λόγω της επίδρασης των λογαριασμών φυσικού αερίου.

Η αύξηση σε μηνιαία βάση ήταν της τάξης του 3,28%, ανέφερε η TurkStat. Ο πληθωρισμός στη γείτονα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και να κορυφωθεί τον Μάιο του 2024 γύρω στο 70-75%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, προτού υποχωρήσει στο 36% στα τέλη του ερχόμενου έτους.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu υπολόγιζαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξανόταν κατά 3,68% τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είχε πέσει κάτω από το 40% τον Μάιο, εν μέρει λόγω της μερικής σταθεροποίησης της τουρκικής λίρας. Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 40% τον περασμένο μήνα και είπε ότι ο κύκλος σύσφιξης θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η κεντρική τράπεζα είπε ότι οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η εγχώρια ζήτηση έχει αρχίσει να μετριάζεται, ωστόσο, το υπάρχον επίπεδο εγχώριας ζήτησης, η σταθερότητα στον πληθωρισμό των υπηρεσιών και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κρατούν ζωντανές τις πληθωριστικές πιέσεις.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία